Vágólapra másolva!
A hüllők testhőmérséklete a környezetüktől függ, s alacsonyabb hőmérsékleten életműködéseik teljesen lelassulnak. A kaméleonok nyelve azonban még hidegben is nagyon gyorsan kilő, s a kutatók most rájöttek, hogy ez a benne lévő speciális izmoknak köszönhető.
Vágólapra másolva!

A kaméleonok vadászati stratégiája nagyon egyedi a hüllők világában. Zsákmányukat ragadós nyelvükkel kapják el, melyet 0,07 másodperc alatt saját testüknél kétszer hosszabbra is ki tudnak ölteni. Rendkívül változatos körülmények között is képesek megélni, például sivatagokban, ahol 39 Celsius-foknál is melegebb van, vagy a 3500 méternél magasabb hegyeken, ahol fagypont alatti a hőmérséklet. Most először vizsgálták meg kutatók, hogy miért tud gyors maradni a kaméleon nyelve akkor is, amikor egyébként a hideg miatt az állatok teljesen lelassulnak.

A kaméleonok ektoterm állatok, ami azt jelenti, hogy testhőmérsékletük jelentős mértékben függ a környezetük hőmérsékletétől, nem képesek ugyanis azt szűk határok között tartani. Alacsony hőmérsékleten általában az anyagcseréjük és izmaik dinamikája lelassul, valamint kevesebbet és lassabban mozognak. Érdekes módon azonban a kaméleonok vadászatkor hirtelen kivágódó nyelvére nincsen hatással a hőmérséklet változása. A gyorsaság a nyelvcsontnak és a nyelv speciális izmainak köszönhető. A gyűrűs izmok rendkívül gyors összehúzódásra képesek, s ezek hatására lövell ki a nyelv a szájból, míg a normál működésű izmok húzzák azt vissza.

Forrás: Christopher V. Anderson

Vadászó sisakos kaméleon

A kutatók a sisakos kaméleont (Chamaeleo calyptratus) tanulmányozták, amely nagyon változatos élőhelyeken, 15-35 Celsius-fok között is előfordul. Megállapították, hogy a hőmérséklet emelkedésével lényegesen javul a nyelv gyorsasága. A kilövő izmokra azonban sokkal kisebb hatással volt a hőmérséklet változása, amelyeknél a leggyorsabb kilövés 15°C-on mindössze 357 ms-2-ba (a milliszekundum századrésze) telt, 35°C-on pedig 433 ms-2 volt. Ezzel szemben a leggyorsabb visszahúzás 15°C-on 170,3 ms-2 volt, 35°C-on pedig 478 ms-2. A visszahúzó izmok tehát sokkal inkább függnek a külső hőmérséklettől, ami a gyűrűs izmokra viszont csak alig van hatással.