Egyelőre nem tudták igazolni, hogy egészségesebb a bioélelmiszer

Vágólapra másolva!
Józan paraszti ésszel nyilvánvaló, hogy a vegyszermentesen termelt élelmiszerek fogyasztása jótékony hatással van egészségünkre. Az elmúlt 50 évben megjelent adatok alapján azonban ezt egyelőre nem lehet igazolni.
Vágólapra másolva!

A bioélelmiszerek fogyasztása mellett felhozott leggyakoribb érv, hogy ezek tápanyagokban gazdagabbak, mint a hagyományos úton termelt élelmiszerek (vagyis például több vitamint és a sejteket védő antioxidánst tartalmaznak), illetve hogy nincsenek "teletömve" növényvédő szerekkel, amelyek különféle betegségeket, például rákot, allergiát okozhatnak.

Egy vezető táplálkozástudományi szaklap (The American Journal of Clinical Nutrition) májusban megjelent tanulmánya azonban egyelőre nem tudja megerősíteni, hogy a bioélelmiszerek fogyasztása valóban egészségügyi előnyökkel jár. A szerzők közel százezer (98 727), a témához kapcsolható szakmai közleményt vizsgáltak át az 1958-2008 közötti időszakból. Mindössze 12 olyan tanulmányt találtak, amely véleményük szerint fontos a kérdés eldöntése szempontjából, ezekből 8 emberek vizsgálatán alapult (a többi állatokén, illetve sejttenyészetekén).

A legkiterjedtebb vizsgálat eredményei alapján a biotejtermékek fogyasztásának hatására a gyermekekben kisebb eséllyel jelennek meg ekcémás tünetek. A többi vizsgálat alapján nem találtak bizonyítékokat arra, hogy a bioélelmiszereknek jótékony egészségügyi hatásai lennének a hagyományos élelmiszerekhez képest. Azt azonban a szerzők is elismerik, hogy a kevés használható adat és a korábbi vizsgálatok sokszínűsége miatt nem tudták elvégezni a megfelelő elemzéseket.

A bioélelmiszerek egészségügyi hatásainak vizsgálata valóban még csak most van felfutóban, hiszen a fogyasztás is az elmúlt években lendült fel igazán. Egy európai felmérés alapján minden második internethasználó megkérdezett (48 százalék) azért vesz biotermelésből származó enni- vagy innivalót, mert egészségesebbnek tartja a maga számára. Ebből a szempontból legnagyobb aránnyal a görögök (67 százalék) és a spanyolok, illetve a lengyelek (60) vezetnek. A magyar mutató (51) szintén meghaladja az európai átlagot. A második leggyakrabban említett fő szempont a gyerekek egészsége. Itt a magyarok tartják az Európa-rekordot, mivel a válaszadók 26 százaléka említette ezt az okot. Az európai átlag 16 százalék.

Akik nem vesznek bioélelmiszert: a felmérés alapján minden második európai megkérdezett első számú indoka a túl magas ár (48 százalék) volt. A bioélelmiszerek Magyarországon 50-70 százalékkal drágábbak a hagyományosaknál. Utána egyforma arányban (16-16) mondták, hogy nem hisznek a bio egészségesebb voltában, illetve, hogy a bioélelmiszert valóban olyan természetes körülmények között állítják elő, ahogyan azt a termelők állítják.