Megölték az emberölésben bűnösnek talált grizzlymedvét

Vágólapra másolva!
Örökre elaltattak az Egyesült Államokban egy nőstény grizzlymedvét, miután a nyál-, szőr- és bőrmintákon végzett DNS-vizsgálatok kétséget kizáróan megállapították, hogy az anyamedve és három bocsa marcangolt halálra egy embert és sebesített meg két másikat szerdára virradóra egy táborhelyen a Yellowstone Nemzeti Parknál, Montana államban.
Vágólapra másolva!

A "halálbüntetés kiszabását" a grizzlymedvékre vonatkozó helyi és szövetségi törvények is lehetővé teszik olyan esetekben, amikor a vadon élő állatok "önszántukból, minden ok nélkül" támadnak emberre. A grizzlyt sem provokálta senki, az állat három, más-más sátorban alvó emberre támadt rá Cooke City régi bányaváros kempingjében, 8 kilométerre a természeti csodákkal teli, világhírű Yellowstone Parktól. Az állatok halálra marcangoltak egy 48 éves michigani férfit, és megsebeztek két másik amerikai állampolgárságú kempingezőt.

A támadásban az anyaállaton kívül részt vett mind a három bocs is. A férfit kiráncigálták sátrából, 7-8 méterrel odébb vonszolták, és a medvéknek legalább az egyike evett is a testéből. A "gyilkosságban" való részvétel ellenére a bocsokat valószínűleg nem ölik meg, ők vélhetően állatkertekbe kerülnek, bár végleges döntés csak néhány nap múlva születik az ügyükben.

Az eset nagyon szokatlan, mert a grizzly is csak akkor szokott támadni, ha fenyegetve érzi magát, vagy váratlanul meglepik. Becslések szerint mintegy 600 grizzly élhet vadon az évente hárommillió turistát vonzó, Montana és Wyoiming határán fekvő vadregényes vidéken.