Még egy makákó is felismeri magát a tükörben

Vágólapra másolva!
Első alkalommal sikerült bizonyítani, hogy a főemlősök közül nemcsak az emberszabású majmok képesek önmagukat felismerni a tükörben, hanem az alacsonyabbrendűek közül a rhesusmajmok is. A Wisconsin-Madison Egyetem két állata a nemi szerveik körüli területeket vizsgálgatta, és az is előfordult, hogy fejjel lefelé nézegették magukat, vagy igazgatták a tükröt, hogy előnyösebb szögből látszódjanak.
Vágólapra másolva!

Luis Populin és Abigail Rajala, a Wisconsin-Madison Egyetem kutatói két rhesusmajomba (Macaca mulatta) ültettek agyi implantátumot annak érdekében, hogy megkezdjenek egy figyelemhiányos zavarral kapcsolatos új kutatást. A dolgok azonban máshogy alakultak: Rajala - aki a kísérlet technikai részleteinek kidolgozásával foglalkozott - észrevette, hogy a majmok közül az egyik láthatóan felismerte saját magát egy kis tükörben. Populin elmondta hallgatójának, hogy a szakirodalom szerint egy makákónál mindez nem lehetséges, később azonban maga is meggyőződött róla, hogy az állat saját magát ismerte fel. Az eredeti vizsgálat helyett ezért egy egyszerű kísérletbe kezdtek, hogy mindezt bizonyítani is lehessen.

Poulin laborjának majmai azon a területen vakargatták a saját homlokukat, ahova korábban az agyi implantátumot ültették, továbbá érdeklődve vizsgálgatták a saját nemi szerveik körüli területeket, amelyeket nem képesek közvetlenül, tükör nélkül megnézni. Néha még az is előfordult, hogy fejjel lefelé nézegették magukat, vagy igazgatták a tükröt, hogy előnyösebb szögből látszódjanak. Amikor azonban a kutatók fekete műanyaggal fedték be a tükröket, és az állatok már nem láthatták magukat, az említett viselkedésformák eltűntek. A szakemberek szerint ha az állatok számára mindegy lett volna, hogy látják-e magukat vagy sem, akkor az állatok viselkedésében nem kellett volna különbségnek mutatkoznia, és egyszerűen csak magát a tárgyat bámulták volna - olvasható a PLoS One-ben megjelent tanulmányban.

A kutatók az önfelismerés további bizonyítékának tekintették, hogy a korábban vizsgált makákók gyakran azt hitték, hogy egy, a tükör mögött lévő másik majom akarja megtámadni őket. A most vizsgált állatok azonban jelentősen kevesebbszer viselkedtek így, és inkább magukat kezdték el vizsgálgatni. Populin és munkatársai szerint mindez már kellően alátámasztja azt, hogy nemcsak az emberszabású majmok, hanem ez a makákófaj is rendelkezik egy bizonyos fokú éntudattal - olvasható az egyetem sajtóanyagában.

Az éntudat állati létének vizsgálatához tükörteszteket használnak - a kísérletekben valamilyen jelet tesznek az állatokra úgy, hogy a jelölést ne vehesse észre, csak a tükörképén láthassa. Ha például egy színes pöttyöt festenek a vizsgált állat homlokára, azzal kideríthető, hogy az élőlény felismeri-e a saját tükörképét. Az emberek önfelismerő képessége például nagyjából 18-24 hónapos korra alakul ki - ennél fiatalabb korban a csecsemők sem ismerik fel magukat a tükörben. A tükörtesztek alapján eddig csak az emberszabású majmokról - gibbonok, orangutánok, gorillák és csimpánzok - valamint a palackorrú delfinről, az indiai elefántról, a szarkákról és a szürkepapagájról sikerült kimutatni, hogy felismerik magukat a tükörben.

A hagyományos, jelöléses tükörtesztet természetesen már a rhesusmajmokon is elvégezték korábban, a majmok azonban - emberszabású társaikkal ellentétben - elbuktak a teszten, és nem ismerték fel magukat. Az önfelismerést a tükörtesztekben azzal tekintik igazoltnak, ha például az állatok megérintik a homlokukra rajzolt jelet, vicces grimaszokat vágnak saját maguknak, vagy láthatóan csodálkoznak rajta, hogy mitől öregedtek meg ennyire (észreveszik például a saját bundájuk színváltozását). A makákók azonban egyetlen eddigi kísérletben sem mutatták ezeket a jeleket.

"A tanulmány értékes hozzájárulásnak tekinthető a főemlősök éntudatáról alkotott eddigi képhez, hiszen eddig csak az emberszabású majmokról feltételeztük, hogy felismerik magukat a tükörben. A tükörteszt számított eddig az állati éntudat arany standardjének, vagyis egy olyan vizsgálatnak, amivel egyértelműen igazolható, hogy van-e egy állatnak önfelismerő képessége vagy nincsen. Ha viszont nemcsak a tükörtesztet vesszük érvényesnek, akkor a mostani adatok alapján a rhesusmajmokra is ki kell terjesztünk az önfelismerés és az öntudat egy bizonyos fokának meglétét" - mondta Christopher Coe, az UW-Madison főemlőskutatója.

"Lehet, hogy újra kell gondolnunk, miként érdemes használnunk a hagyományos, jelöléses tükörtesztet. Az általunk vizsgált rhesusmajmok egyértelműen felismerték magukat a tükörben, a tükörteszten mégis elbuknak" - mondta Populin.