Szép bolygóegyüttállást láthatunk kedden a hajnali égen

Vágólapra másolva!
Egyszerre három bolygót, emellett a fogyó Holdat és egy szép csillaghalmazt is láthatunk egymás közelében kedden hajnalban.
Vágólapra másolva!

Kedden hajnali 4 órakor, napkelte előtt alig egy órával érdekes bolygóegyüttállást láthatunk az égen. Ezúttal nem szorosan sorakoznak a bolygók egymás mellett, hanem nagyobb távolságra lesznek egymástól - ennek eredményeként viszont látványosan kirajzolják a Naprendszer fősíkját.

Forrás: Starry Night Software
A hajnali égbolt keleti részének látványa közel egy órával napkelte előtt. A bolygók és a Hold mellett a Pleiadok (Fiastyúk) csillaghalmaz, és a fényes Aldebaran, valamint Capella csillagok is láthatók az ábrán (Starry Night Software)

A mellékelt ábra azt mutatja, miként fest a Vénusz, a Mars, a Hold és a Jupiter nem sokkal napkelte előtt, hajnali 4 óra körül. A jelenség megfigyeléséhez nem kell feltétlenül sötét égbolt, akár a városokból is azonosíthatjuk az égitesteket - de érdemes a lámpák követlen zavaró fényét elkerülni. Fontos ugyanakkor, hogy a horizonton a nepkelte irányában fák, épületek vagy egyéb tereptárgyak ne zavarják a kilátást. Az égitestek csillaképekhez viszonyított helyezte az MCSE jelenségnaptár nevű interaktv alkalmazásával is tanulmányozható.