Egymillió dollárt adtak egy elrabolt dinóért

Vágólapra másolva!
Egymillió-ötvenezer dollárért, azaz közel 245 millió forintért kelt el egy csaknem teljes zsarnokgyíkcsontváz egy New York-i árverésen, noha a fosszília tulajdonjoga tisztázatlan.
Vágólapra másolva!

Cahjagin Elbegdordzs mongol államfő múlt heti közleményben leszögezte, hogy a csontvázat Mongóliában fedezték fel, és illegálisan vitték ki az ázsiai országból. "Törvénytelen a csontváz elárverezése, a fosszíliát vissza kell szolgáltatni Mongóliának" - mondta a mongol köztársasági elnök.

Ennek jegyében a mongol kormány kerestet nyújtott be a texasi állami körzeti bíróságon a dallasi székhelyű Dallasban Heritage Auctions nevű aukciósház ellen, és az ügyletet ideiglenes felfüggesztő határozatot szerzett.

Greg Rohan, a Heritage Auctions elnöke szerint nem ismeretes, hogy hol került elő a csontváz, viszont szerinte a fosszília legálisan jutott az Egyesült Államokba. Az aukciósház elnöke rámutatott, hogy a dallasi bíróság által hozott ideiglenes felfüggesztő végzésnek nincs jogi hatálya New Yorkban, mindazonáltal az ügylet mindaddig nem bonyolódik le, míg be nem fejeződik a mongol kormány által kezdeményezett per. Az intézmény nem kívánta megnevezni a vevőt, aki telefonon licitált a ritka leletre.

A Tarbosaurus bataar a Tyrannosauridae, azaz a zsarnokgyíkok családjába tartozó dinoszaurusz. A Tyrannosaurus rex ázsiai rokonának 2,4 méter magas és 7,3 méter hosszú csontvázát a Góbi-sivatagban tárták fel nyolc évvel ezelőtt. David Herskowitz, a Heritage Auctions természettudományi részlegének igazgatója szerint a koponya 80 százaléka maradt fenn, a csontváznak pedig 75 százaléka. "Ez nagy ritkaságnak számít, a legtöbb esetben a dinoszaurusz-csontvázaknak legfeljebb 50 százaléka marad fenn" - közölte.

A Tarbosaurus két lábon járó, több mint egytonnás húsevő volt. Aránytalanul kicsi, kétujjú mellső lábai a testméretükhöz viszonyítva a legkisebbek voltak az összes Tyrannosauridae dinoszaurusz között. Ezzel ellentétben a háromujjú hátsó lábak hosszúak és vastagok voltak, a test rájuk nehezedett. A fejet és a felsőtestet a hosszú, súlyos farok tartotta egyensúlyban, a csípő feletti tömegközépponthoz viszonyítva. Habár nem érte el a Tyrannosaurus rex méretét, a Tarbosaurus az egyik legnagyobb Tyrannosauridae volt. A legnagyobb ismert példányok hossza 10 és 12 méter között változott.