Nem jönnek vissza az első marsutazók

mars one, Human Settlement of Mars, marsfelszín, kolonizálás
Vágólapra másolva!
Tíz év múlva négy embert küldene a Marsra egy holland cég, hogy kolóniát alapítsanak a vörös bolygón. Az asztronauták soha többet nem térnének vissza a Földre.
Vágólapra másolva!

A cég most nyilvánosságra hozott tervei szerint 2023 tavaszán landolnának az első emberek a Marson, akiket kétévente újabb négy ember követne. Így 2033-ra már összesen huszan élnének a bolygón, amikor a NASA jelenlegi tervei szerint az első amerikai űrhajósok odaérnének (ők azonban nem szállnának le, hanem csak visszahoznák a korábban robotok által gyűjtött mintákat).

A Mars One nevű holland cég 2011 elején alakult, és több repüléssel és űrkutatással foglalkozó cég, például a SpaceX, a Paragon Space Development és a Surrey Satellite Technology támogatását is megnyerte az expedícióhoz. Olyan emberek támogatják őket, mint az 1999-es fizikai Nobel-díjas Gerardus 't Hooft, a holland űrtársaság elnöke, Gerard Blaauw, és Paul Römer, a Big Brother valóságshow kitalálója is.

Römert szándékosan vonták be a programba, a cég ugyanis minden idők legnagyobb médiaeseményének tervezi az egész expedíciót. Az asztronauták kiválogatásától kezdve, a kiképzésükön át, egészen a marsi mindennapjaikig egész életük a kamerák kereszttüzében zajlana, a világ szeme láttára.

A Mars One bemutatkozó kisfilmje

A cég becslései szerint az első négy ember Marsra juttatása körülbelül 6 milliárd dollárba fog kerülni. Az asztronauták válogatását 2013-ban kezdik majd. Mindenkinek önszántából kell úgy döntenie, hogy örökre elhagyja a Földet. A felkészülés közben bármikor, sőt még az utolsó pillanatban is meggondolhatják magukat, a szervezők a biztonság kedvéért tartalék űrhajósokat is felkészítenek az utazásra.

A kétévenként gyarapodó kolónia a tervek szerint fokozatosan válik önfenntartóvá. Eleinte csak oxigént és vizet fognak előállítani, de már az első négyes visz magával egy hordozható üvegházat, amiben növényeket termesztenek majd. Idővel pedig sor kerülhet majd egy második telep létrehozására is a vörös bolygón.

Forrás: Mars One
Így nézhet majd ki az első kolónia a Marson

Az első űrhajósok közül ketten alapos orvosi képzésben fognak részesülni, hogy a körülményekhez képes megfelelő orvosi ellátást tudjanak biztosítani. Abban az esetben, hogy ha valaki elhalálozik, akkor a földihez hasonló temetési szertartásban fog részesülni, és elhamvasztják.

Az életre szóló utazás több kérdést felvet. A cég szerint az elkövetkezendő 20 évben csak egyirányú utazással lehet embert juttatni a Marsra, ugyanakkor nem zárják ki azt sem, hogy később megoldható lesz a visszaút. Sőt úgy vélik, hogy ha a bolygó már benépesült, akkor ott helyben meg lehet építeni a Földre tartó rakétát. Szerintük amúgy nem jelent problémát, hogy most még nem megoldott a visszaút, mert annak idején az európaiak is úgy indultak Ausztráliába vagy Amerikába, hogy sosem térnek vissza, mert nem engedhették meg maguknak a visszautat.