Látványos meteorok érkeznek szerda hajnalban

meteor
Vágólapra másolva!
Fagyos, de látványos meteorhullás várható a héten. Keddről szerdára virradó éjszaka tetőzik a Quadrantida meteorraj, és szerdán napkelte előtt óránként több tucat hullócsillagot is adhat.
Vágólapra másolva!

Az év első és egyben egyik leghidegebb csillaghullása keddről szerdára virradó éjszaka várható. Derült égbolt esetén hajnalban óránként akár több tucat hullócsillag is megfigyelhető lesz. Ekkor tetőzik ugyanis a Quadrantida meteorraj, melynek tagjai december 28. és január 12. között tűnnek fel az égen.

A maximum január 4-én reggel 8-kor várható, ennek megfelelően a legtöbb meteor szerdán napkelte előtt figyelhető meg. A Quadrantida meteorraj szülőégiteste a 2003 EH1 jelű kisbolygó (esetleg inaktívvá vált üstökösmag) vagy a C/1490 Y1 jelű üstökös lehet, pontosan egyelőre nem tudni. A meteorrajt alkotó szemcsék teljes tömegét 1013 kilogrammra becsülik a szakemberek. Viszonylag fiatal képződmény lehet, amelynek anyaga a közelmúltban alakult ki. Ez is magyarázza, hogy miért koncentrálódik annyira erősen az aktivitása a maximum környékére.

Forrás: [origo]
A Quadrantidák radiánsa a Göncölszekér (Ursa Major), a Sárkány (Draco) és Ökörhajcsár (Bootes) csillagképek között húzódik

Mivel a meteorikus testek egymással párhuzamosan haladnak az űrben, a meteorok az égbolton látszólag egy pontból indulnak ki. Ezt nevezik radiánsnak, és az egyes meteorrajok arról a csillagképről kapják a nevüket, ahol radiánsuk a maximum idején mutatkozik. A Quadrantidák radiánsa a ma már nem létező Quadrans Muralis konstellációba esik, amely napjainkban főleg az Ökörhajcsár (Bootes) csillagkép területét jelenti.

Forrás: Tepliczky István, MCSE
A nyári Perseida meteorraj radiánsa 2010-ben (Tepliczky István, MCSE)

A meteorok megfigyelése szabad szemmel, távcső nélkül végezhető tevékenység. A meteorhullás a nagyvárosokból nem látható, onnan maximum egy-két hullócsillagot lehet csak elkapni. A sötét ég mellett türelem is kell a megfigyeléshez, valamint jó körpanoráma, hogy az égboltnak minél nagyobb részét látni lehessen. A hideg miatt alaposan fel kell öltözni; a legjobb téli ruhával együtt hálózsákba, esetleg dupla hálózsákba érdemes feküdni. A megfigyeléshez nem szükséges távcső, a legtöbb meteor szabad szemmel látható.

A meteorrajok űrben keringő törmelékáramlatok, amelyeket üstökösök vagy kisbolygók szórnak szét pályájuk mentén. A Föld Nap körüli keringése során minden év januárjában találkozik a Quadrantida meteorrajjal. Ennek szemcséi a légköri atomoknak és molekuláknak ütköznek, a súrlódás miatt saját anyaguk is 1000 Celsius-fok fölé hevül, így sugározni és darabolódni kezd, és az égen gyorsan áthaladó szemcse útja mentén fénycsíkot húz. A jelenség csak néhány tizedmásodpercig látható, közben a test anyaga elfogy, és a meteor hullócsillag kialszik.


Szerdán a Hold este lenyugszik, ezért fénye az éjszaka második felében nem zavarja a látványt. A Quadrantida meteorraj tagjai közepesen gyorsak, a Földhöz viszonyítva 45 kilométer/másodperces átlagsebességgel mozognak. A kékesefehér meteoroknak közel tizede után marad vissza néhány tizedmásodpercig vagy tovább is megfigyelhető nyom az égen.


Látványos tűzgömb a Dél-Afrikai Köztársaság felett