Nincs kapcsolat a legfontosabb földfigyelő műholddal

2012.04.13. 11:09

Megszakadt a kapcsolat az Envisat nevű műholddal, amely kulcsfontosságú adatokat sugároz a Föld környezeti állapotáról, légköri és felszíni jellemzőiről.

Az Envisat műhold (teljes nevén Environmental Satellite - azaz környezetfigyelő műhold) 2002 óta folyamatosan közvetít adatokat bolygónk állapotáról. Az Európai Űrügynökség (ESA) űreszköze a legfejlettebb a saját területén: tíz detektorával egyszerre monitorozza például a légköri ózon mennyiségét, a felhők és üvegházgázok jellemzőit, eloszlását, valamint a szárazföldi felszínek tulajdonságait. A műhold a környezeti katasztrófák, például a 2004. decemberi ázsiai földrengés és szökőár, vagy a Mexikói-öbölben 2010-ben történt olajömlés következményeinek követésében is fontos szolgálatot teljesített.

A műhold munkája azonban az ESA pénteki közleménye szerint befejeződhet, mivel az űreszközzel 2012. április 8-án megszakadt a kapcsolat, és azóta sem sikerült stabilizálni a helyzetet. Az Envisat továbbra is a Föld körül kering eredetileg kijelölt útvonalán, azonban nem közvetít adatokat.

A tervek szerint az Envisat 2014-ig üzemelt volna, ekkor veszik át szerepét a Sentinel nevű űreszközök, még részletesebb és pontosabb megfigyeléseket sugározva a Földre. Az Envisat kiesése a következő másfél évben bizonytalanabbá tenné a földi környezet változásainak megfigyelését.

 

Látványos felvételek az Envisat műholdtól

KAPCSOLÓDÓ CIKK