Vágólapra másolva!
A 2012-es orvosi-élettani Nobel-díjat John B. Gurdon brit és Shinya Yamanaka japán kutatók kapták, felnőtt sejtek embrionális sejtekké való "visszaprogramozásáért".
Vágólapra másolva!

A díjazottak neveit október 8-án, magyar idő szerint 11.35-kor jelentette be a Svéd Királyi Tudományos Akadémia. A két tudós kutatásai során derült ki, hogy az érett, egy bizonyos tevékenységre már szakosodott (specializált) sejtek módosíthatók oly módon, hogy ismét az embrionális (pluripotens) állapothoz hasonló állapotba kerüljenek. Ezeket a sejteket ezért indukált pluripotens őssejteknek (iPS-sejteknek) nevezik.

Ezek az eredmények a Nobel-bizottság indoklása szerint forradalmasították a sejtek fejlődésével kapcsolatos tudásunkat, és új utakat nyitottak az orvostudományban. Egy ilyen sejtből kiindulva ugyanis elvileg a szervezet minden sejttípusa létrehozható (kivéve a magzatburok sejtjeit). Az így létrehozott sejtekkel - például ideg-, bőr- és kötőszöveti sejtekkel - számos betegség tanulmányozását és gyógyítását remélik a jövőben.

Forrás: Wikipedia common
John B. Gurdon

A 79 éves brit John B. Gurdon a klónozás területén ért el kiemelkedő eredményeket. Egyetemi tanulmányait Oxfordban végezte, majd egy darabig a Caltechen kutatott, végül visszatért Nagy-Britanniába a Cambridge Egyetemre. Jelenleg a fejlődésbiológiával és rákkutatással foglalkozó cambridge-i Gurdon Intézet kutatócsoport-vezetője. Gurdon 1971 óta a brit Royal Society tagja, és 1995-ben lovaggá ütötték.

Forrás: AFP/Lehtikuva/Jarno Mela
Shinya Yamanaka

Az őssejtkutatással foglalkozó Shinya Yamanaka a kiotói Center for iPS Cell Research and Application igazgatója, valamint a Kiotói Egyetem és a san francisco-i Kalifornia Egyetem kutatója. Az ötvenéves kutató az őssejtkutatók nemzetközi szövetségének (International Society for Stem Cell Research) a jelenlegi elnöke.

Gurdont és Yamanakát 2009-ben Lasker-díjjal tüntették ki, ami általában jó előjelnek számít a Nobel-díjhoz.

A két kutató legfontosabb publikációi:

Gurdon, J.B. (1962). The developmental capacity of nuclei taken from intestinal epithelium cells of feeding tadpoles. Journal of Embryology and Experimental Morphology 10:622-640.

Takahashi, K., Yamanaka, S. (2006). Induction of pluripotent stem cells from mouse embryonic and adult fibroblast cultures by defined factors. Cell 126:663-676.

Rovatunkban rövidesen részletes összeállítást közlünk a Nobel-díjjal elismert kutatásokról.

Ajánlat: Alszanak a Nobel-díjasok a nagy pillanatban