Vágólapra másolva!
A jövőben Európát is elérhetik messzire sodródó hurrikánok legyengült maradványai.
Vágólapra másolva!

A Sandy legnagyobb átmérője körülbelül 1600 kilométer volt október 29-én, de a hozzá csatlakozó légáramlatok ennél sokkal nagyobb területet érintenek. Ezek alapján, ha a hurrikánt Európára vetítenénk, gyakorlatilag az egész kontinenst beterítené, és Hannover középponttal elérne Londontól Budapestig.

Forrás: [origo]
Ekkora lenne egy Sandy méretű hurrikán Európában

Az alábbi műholdkép már valós helyén mutatja a Sandyt. A kép kedden (október 30-án) készült, magyar idő szerint 14 órakor. Az amerikai nemzeti hurrikánközpont adatai szerint kedden 12 órakor a Sandy nyugat felé mozgott Pennsylvania területén, és a központja kb. 150 kilométerre volt Philadelphiától.

Forrás: NOAA/NASA

Az elkövetkezendő napokban a Sandy várhatóan észak-északkelet felé fog haladni, miközben fokozatosan gyengül.

Forrás: NOAA
Erre halad majd a Sandy

A régebbi éghajlati modellfuttatások azt adták, hogy a világtengerek melegedésével párhuzamosan nőni fog a trópusi ciklonok száma, és erőssége. A jelenlegi ismereteink alapján ez már nincs teljesen így. A mostani számítások alapján a ciklonok száma kismértékben növekszik csak, viszont az erősségük, az élettartamuk növekedni fog, akárcsak a szezonjuk hossza. Emiatt olyan helyeken is megjelenhetnek, ahol korábban nem voltak jellemzőek. Ilyen terület Brazília térsége, ahol az első trópusi vihart 2004-ben figyelték meg először. Mivel a szezonok kitolódhatnak a késő őszi, kora téli időszakra, ezért elsősorban a hurrikánok pályája novemberben, decemberben nem a szokásos délkeletről északnyugat felé tartó pálya lesz, hanem délről észak vagy északkelet felé fognak tartani, így erősen legyengülve, mérsékeltövi ciklonná átalakulva elérhetik a Pireneusi-félszigetet illetve a Brit-szigeteket - írja a met.hu.