Hatalmas kisbolygó jön a Föld mellé

Vágólapra másolva!
A közel három kilométeres test nem fog becsapódni, de közelsége miatt már le lehet tapogatni radarral. Rövidesen egy új égitest felszínét ismerhetjük meg a Naprendszerben.
Vágólapra másolva!

Május 31-én, magyar idő szerint 22.59-kor lesz a legközelebb a Földhöz az 1998 QE2 jelű kisbolygó (aszteroida). Az égitest átmérője a jelenlegi becslések szerint 2,7 kilométer, ezzel a legnagyobb földközeli objektumok csoportjába tartozik. Egy ekkora test már globális fajkihalást okozna, ha becsapódna a Földbe.

Forrás: NASA/JPL
A "kozmikus céltábla": viszonylag közel lesz a Földhöz a kisbolygó, de nem veszélyeztet bennünket

Becsapódástól azonban nem kell tartani, mert a legszorosabb földközelség 5,8 millió kilométerre (körülbelül 15 Föld-Hold távolságra) lesz - írja a NASA Sugárhajtás Laboratóriuma (JPL).

A kisbolygó földközelsége a radarcsillagászat számára igazán érdekes: az elhaladás előtti és utáni napokban két hatalmas antennával (Goldstone, Arecibo) is letapogatják az égitest felszínét, 3,75 méteres felbontással (ekkorák lesznek a legkisebb megkülönböztethető részletek).

A radarképek nyomán egy új világ tárul fel a Naprendszerben, az égen lévő fénypontból egy égitest alakja és felszínének részletei bontakoznak ki. Az adatokból a csillagászok következtetni tudnak a test eredetére és jövőbeli pályájára is.