Tudnak-e sírni az állatok?

Könnyező elefánt egy kínai állatkertben, sírnak-e az állatok?
Vágólapra másolva!
Elképzelhető, hogy néhány állat sírhat rossz közérzete miatt, ahhoz hasonlóan, ahogy az emberi csecsemők is teszik, állítják az állati viselkedéssel foglalkozó szakemberek.
Vágólapra másolva!

Sokan talán kacsának tartják azt a nemrég megjelent hírt, amely egy újszülött elefánt különös viselkedéséről számol be. Az elefántborjú egy kelet-kínai vadrezervátumban született, és a beszámolók szerint öt órán át vigasztalhatatlanul zokogott, miután az anyja megtaposta és eltaszította magától a kis állatot. A Csuang-csuang névre keresztelt borjat azután az egyik gondozó fogadta örökbe, és azóta jól van, írta a brit Metro hírportál.

„Néhány állat sírhat, ha elveszti az érintkezés vigaszát” - magyarázta Marc Bekoff etológus a Discovery News portálnak. „Ez valószínűleg öröklött válasz lehet arra, ha nem érzi az érintkezést.

Könnyező elefántborjú egy kínai állatkertben Forrás: AFP/Imaginechina

Az elefántborjakból és az emberi csecsemőkből a sírást valószínűleg inkább a stressz váltja ki, és nem a szomorúság, mondta Bekoff, de a stressz is egy érzelem. A kutató szerint egereknél és patkányoknál tudományos tanulmányok is igazolták az együttérzés - azaz mások fájdalma átérzésének - képességét, ami még összetettebb jelenség.

A síráshoz az állatnak társas természetűnek kell lennie. Ezenkívül a szem anatómiájának is hasonlítania kell az emberéhez, valamint az érzelmek feldolgozására alkalmas agyszerkezettel is rendelkezni kell.

A kutyák például a leginkább társaságkedvelő állatok közé tartoznak, ennek ellenére még sem a kutatók, sem a kutyatulajdonosok nem számoltak be arról, hogy a bánatos kutyák sírva fakadtak volna. Ez persze nem jelenti, hogy a kutyák nem éreznék a szenvedést, sőt valószínűleg felismerik mások szenvedését is, mondta Brian Hare, a Duke Egyetem evolúciós antropológusa, csak valószínűleg anatómiailag alkalmatlanok a sírásra.