A vidrapók hímje él-hal a szexért

A vidrapók nősténye és a párzás után elpusztult hímje (jobbra)
Vágólapra másolva!
A sötét vidrapók hímje életében egyszer párzik és utána rögtön elpusztul. Halálát nem a nőstény kannibalizmusa okozza, hanem a felfokozott szexuális izgalom.
Vágólapra másolva!

A hím pók óvatosan közeledik a nálánál négyszer nagyobb nőstényhez. A nőstény igyekszik lerázni az udvarlót, de az egyre közelebb és közelebb jut hozzá. Végül sikerül belekapaszkodnia hosszú lábaival, felmászik rá és beleilleszti párzószervét a nőstény ivarnyílásába, majd belelövelli spermáját a nősténybe. Ezután váratlan dolog történik. A hím lábai hirtelen a teste alá görbednek, és a kis pók élettelenül csüng le szerelméről.

A vidrapók nősténye és a párzás után elpusztult hímje (jobbra) Forrás: Steven K. Schwartz

Az ebihalakra és kis halakra vadászó, Észak-Amerikában élő sötét vidrapók (Dolomedes tenebrosus) hímje életében egyetlen nősténnyel párzik, és az aktus vége után nem sokkal elpusztul. A halálát azonban nem a nőstény okozza - mint nagyon sok póknál, ahol a nőstény igyekszik megenni udvarlóját -, hanem belső okok vezetnek a pusztulásához, állapította meg egy új tanulmány. Ezután persze a nőstény rendszerint nem hagyja kárba veszni a könnyen jött lakomát.

A különös viselkedésre Steven Schwartz, a Nebraska-Lincoln Egyetem doktorandusz hallgatója figyelt fel. Schwartz arra volt kíváncsi, vajon a hím vidrapók egy vagy több nősténnyel párzik-e élete folyamán. Amikor tüzetesebben kezdte tanulmányozni az állatokat, akkor vette észre, hogy a hím egyetlen párzás után elpusztul. Azt is megfigyelte, hogy a nőstény nem bántja a hímet, az magától hal meg.


Valamennyi pók fejtori részén egy pár függelék, úgynevezett tapogatóláb (pedipalpus) található, amely a hímeknél párzólábbá módosul. Az ivarérett hímek spermájukat először úgynevezett spermahálóba lövellik, majd onnan szívják fel a párzólábukba, amely a megduzzad a folyadék nyomása miatt. A párzás során a hímek az egyik párzólábukból juttatják a spermát a nőstényekbe, és a láb duzzanata ezután rendszerint leapad.

A vidrapóknál azonban a párzóláb felfúvódott és haszontalan marad a párzás után. A hím maga viszont összezsugorodik és úgy lóg a nőstényen, és néhány órán belül elpusztul. A halál oka a jelek szerint összefügg a párzóláb kitágulásával. Schwartz néhány esetben véletlenül kiváltotta a párzóláb duzzadását, és ilyenkor a hím összegörbedt és kimúlt.

A nőstény vidrapók rendszerint megeszi a hímet a halála után, de ez még segíti is a hím génjeinek továbbadását. A hím elfogyasztása után ugyanis már kevésbé vonzódik a nőstény más hímek iránt, így nagyobb az esélye annak, hogy csak a halott apától származnak majd az utódai.