Busz nagyságú szikla száguld el a Föld mellett szerda este

Vágólapra másolva!
Csak hat napja fedezték fel, hogy a 2014 DX110 jelű aszteroida ismét a Földhöz közelít, és éppen a Hold pályáján belülre kerül. Ütközéstől nem kell tartani, az objektum 345 ezer kilométerre lesz tőlünk.
Vágólapra másolva!

A körülbelül harminc méter átmérőjű objektumot február 28-án azonosították a csillagászok a Pan-STARRS teleszkóprendszerrel. Az azóta elvégzett és az angliai Great Shefford Obszervatóriumban pontosított pályaelemzésekből kiderült, hogy az aszteroida szerda este közép-európai idő szerint 22 óra 6 perckor lesz a legközelebb a Földhöz, amikor 345 600 kilométer távolságban, a Hold pályáján belül fog mellettünk elhaladni.

A 2014 DX110 helyzete a Földhöz viszonyítva március 4-én Forrás: NASA/JPL-Caltech

Az objektum nem veszélyezteti a Földet, és biztosan nem csapódik be a Holdba sem, mégis szerepel a NASA potenciálisan veszélyes aszteroidákat gyűjtő listáján. Az űrügynökség csillagászainak elemzése szerint ugyanis egy az egymillióhoz az esélye annak, hogy harminckét év múlva, 2046. március 4-én eltalálja a Földet. További elemzések nyomán rendszerint tovább csökken a becsapódás esélye.

2014. március 5-én az aszteroidát szabad szemmel nem lehet majd látni, mert +15 a magnitúdója (egy égitest annál fényesebbnek számít, minél kisebb vagy negatívabb a magnitúdója; a telihold fényessége -12,7 magnitúdó, a Napé -26,8 magnitúdó.) Elhaladását viszont élőben lehet követni a Virtual Telescope webtévés adásában, a műsor 21 óra 30 perckor kezdődik közép-európai idő szerint (az adás itt követhető).

Kockázati szempontból általában a Hold pályáján belülre kerülő aszteroidák pályáját szokták elemezni. Az Universe Today az Európai Űrügynökség adatbázisára hivatkozva azt írja, hogy a most érkező aszteroida két ízben már a mostaninál jóval kisebb távolságra közelítette meg a Földet: 1982. március 22-én és 1998. március 17-én minimum 164 680 kilométerre került hozzánk. Ez már elég kis távolság volt ahhoz, hogy a Föld gravitációja befolyásolja a pályáját, így a 21. század folyamán körülbelül tizenhárom évente vissza fog térni.

Az aszteroida a Remanzaccói Obszervatórium (Olaszország) felvételén. A DX110 egy csíknak látszik a sebessége miatt, március 5-én este 14,8 kilométer/másodperc sebességgel száguld a Földhöz képest Forrás: Ernesto Guido, Nick Howes & Martion Nicolini