Nálunk elmaradt a nagy csillaghullás

hullócsillag, Perseida meteor felvillanása a Szekeres és a Bika csillagképek mellett
Vágólapra másolva!
Egyelőre nincsenek részletes beszámolók az új meteorraj aktivitásáról, nálunk hullócsillagok helyett madarak voltak hajnalban.
Vágólapra másolva!

Május 24., szombat, 10.30

Becsületesen fent maradtam éjfélig, aztán felkeltem fél 4-kor, de sajnos egyetlen hullócsillagot sem láttam. Nagyon szépek voltak este a bolygók, hajnalban pedig hangosak a madarak. Egyelőre hasonló tapasztalatok vannak Magyarországról, így valószínű, hogy nálunk nem mutatkozott be az új meteorraj.

A várt maximum (lásd lent) aktivitása még kérdéses, de ez csak Amerikából látszott. Legkorábban a Spaceweather.com-on lehetnek friss információk és képek.

Korábbi információk

Mint arról már korábban beszámoltunk, látványos meteorhullás történhet május 23-ról 24-ére virradóra. A lényeg: a Föld rövidesen keresztülmegy egy olyan törmelékfelhőn, amelynek anyaga a 209P/LINEAR nevű üstökösből hullott ki, valamikor az 1800-as években. Mivel ezt a periodikus, ötévente napközelbe kerülő üstököst csak 2004-ben fedezték fel, senki nem tudja, hogy több mint száz éve mennyire volt aktív, azaz mennyi anyag hullott ki belőle. Ha sok, akkor számos kisebb-nagyobb kőzetszemcse fog elégni a Föld légkörében. Ebben az esetben egy új meteorrajt köszönthetünk.

Perseida meteor felvillanása Forrás: Ladányi Tamás/Astrophoto.hu

A jelenlegi becslések szerint a legjobb észlelési időszak május 24-e (szombat) reggel, magyar idő szerint 7 és 9 óra között lesz, ekkor várható az új raj maximuma. A Naptól ekkor már nem látunk semmit, ezért érdemes 23-án (pénteken)este-éjjel, de főleg 24-én hajnalban próbálkozni. Könnyen előfordulhat ugyanis, hogy a fő időpont előtt vagy után megyünk át a törmelékfelhő egyik-másik sűrűbb részén. Ez történt 1998-ban is, amikor a Leonidák leglátványosabb tűzgömbjei nem a csúcs alatt, hanem körülbelül 1 nappal korábban jöttek.

Senki nem tudja, mennyi meteort láthatunk majd. Vannak olyan előrejelzések, hogy óránként több mint 200, vagy akár 1000 meteor hullik majd. Mások szerint a másik véglet valószínű, és nem látunk szinte semmit.

Egy próbát mindenesetre megér: május 23-án este, május 23-ról 24-re virradó éjjel, és főleg május 24-én hajnalban, napfelkelte előtt érdemes kémlelni az eget. Észak felé, a Sarkcsillag irányába kell nézni, a várakozások szerint ott lesz az a pont (az úgynevezett radiáns), ahonnan a meteorok látszólag érkeznek. Mivel ez a Zsiráf (Camelopardalis) csillagkép területére esik, a vadonatúj meteorraj a Camelopardalidák nevet kaphatja majd – amennyiben a tagjai valóban felbukkannak majd az égen.

Ami a várható időjárást illeti: az OMSZ térképe szerint Kelet-Magyarországon péntekről szombatra derült lesz az éjszaka, más előrejelzések szerint ennél is jobb lesz a helyzet, és a Győr-Mohács vonaltól keletre derült lesz az ég.

Ha nem jönnek a meteorok, akkor is láthatunk szép dolgokat, ha nem lesznek felhők. Napnyugta után három bolygóban is gyönyörködhetünk. Nyugaton a fényes Jupiter, délen a vöröses Mars, délkelet felé a sárgás Szaturnusz látható, mindegyik kitűnő célpont kis távcsöveknek is:

A Magyar Csillagászati Egyesület jelenségnaptára pénteken 22 órára Forrás: mcse.hu

A legkitartóbbak további fájdalomdíjként a keskeny holdsarló és a ragyogó Vénusz párosát is megfigyelhetik hajnalban a keleti égbolton.

Várjuk olvasóink beszámolóit és képeit a [email protected] címre.