Hol járunk? Királyi börtön császári oltalom alatt

2014.11.18. 07:56

A légi felvételen a siklósi vár látható, mely a tatárjárás után épült, és a Soklyósi-család birtokában volt mindaddig, míg 1387-ben Luxemburgi Zsigmond el nem kobozta tőlük, hogy később a Garaiaknak adja. Zsigmond a főurak puccsa után itt kényszerült raboskodni egy ideig (a kényszerű lakhelyéül szolgáló szobát ma is megtekinthetjük), és végül a várbirtokos, Garai Miklós segítette abban, hogy újra király lehessen. Szulejmán serege rövid ostrom után 1543-ban bevette a várat, majd az 1686-os Habsburg hadjáratban osztrák kézre került. Hosszú uralmuk legszebb emléke a vár közelében álló, szépen felújított Malkocs bej dzsámi.

A képre kattintva nagyobb méretben is megtekintheti a légi fotótForrás: Jüling Krisztián, www.egikamera.hu

A Tenkes kapitánya cselekményének központi helyszíne volt a siklósi vár, azonban hiába szurkoltunk a furfangos kurucoknak, a vár épségét lényegében épp annak köszönheti, hogy birtokosa, Caprara gróf szolgálatokat tett a császárnak, így elkerülhette a felrobbantást. Később a Batthyányaké lett a vár, majd - hogy ismét egy népszerű filmsorozat kerüljön a képbe - madagaszkári királyunk leszármazottai, a Benyovszky-család rendezkedett itt be. A várat már a II. világháború előtt műemlékké nyilvánították.

A közölt fotók Jüling Krisztián légifotós albumaiból származnak. Legújabb, Sólyom szárnyán című albumáról itt érhetők el bővebb információk.

 

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK