Napi cuki: így költözik kókuszhéjaival a polip

polip
A polipfélék az első gerinctelenek, amelyeknél megfigyelhettük az eszközhasználatot
Vágólapra másolva!
Otthonául használja és cipeli magával mindenhova kókuszhéjait a videóban szereplő polip – a különös párosítás nem meglepő, gyakori jelenség ugyanis, hogy a polipfélék kókuszdiók kemény héjait veszik magukhoz.
Vágólapra másolva!

Egy francia búvár készített videót arról, ahogy az útjába akadó polip hóna alatt kókuszdiók héjait cipeli magával, ahogy arrébb költözik a tengerfenéken. Az állat úgy viszi az üres héjakat, mintha bevásárlószatyrok lennének, majd leteszi őket, és kényelmesen belebújik az egyikbe.

Kifejezetten intelligens állatok

Az, hogy a polipok gyakran vesznek magukhoz kókuszdiót, egyáltalán nem új felfedezés: már 2009-ben megjelent tanulmány arról, hogy az Indonézia partjainál megfigyelt polipfélék kókuszhéjakat használnak otthonukként.

A polipfélék az első gerinctelenek, amelyeknél megfigyelhettük az eszközhasználatot Forrás: Giphy

Sőt, a fogságban élő példányok képesek voltak egyszerűbb útvesztők megoldására, különböző jeleket jegyeztek meg és más hasonló kognitív teszteken is jól szerepeltek.

Fotózni is képesek

A polipok az első gerinctelenek, akiknél felfedezték, hogy eszközöket használnak. 2009 óta kutatók képesek voltak fotózásra betanítani polipokat, és megállapították, hogy bőrükön keresztül is érzékelik a fényt. Ők a legjobb példák arra, hogy még mindig mennyire keveset tudunk a minket körülvevő állatvilágról.