A PETA szerint szerzői jog illeti meg a szelfiző majmot

fotó szelfie makákó majom fénykép Wikipedia
Naruto világhírű szelfije
Vágólapra másolva!
Egy szelfiző majom szerzői jogainak akar érvényt szerezni a PETA állatvédő szervezet egy San Franciscó-i bíróságra benyújtott keresetével.
Vágólapra másolva!

Az állatokkal való etikus bánásmódért küzdő állatvédő csoport, a PETA egy hatéves makákó majom érdekében indított a napokban bírósági eljárást. A Naturo nevű majom egy indonéziai rezervátumban él és David Slater brit természetfotós fényképezőgépével készített magáról szelfiket. A brit törvények szerint azonban a szerzői jogok ezek után a képek után is Slatert illetik meg, számolt be az esetről a The Huffington Post.

A képek világszerte megjelentek, még a Wikipédián is szerepelnek. A Wikipédia szerint nincs tulajdonosa a szerzői jogoknak, mivel egy majom készítette a képeket. Az amerikai jog szerint az állatok által készített képeket nem lehet regisztrálni. A PETA azonban el akarja érni, hogy Naturóé legyenek saját képei szerzői jogai.

Az üstökös makákó által készített fotó David J. Slater kamerájával Forrás: Caters News Agency/David J Slater

Ki a valódi szerző?

A törvény a PETA ügyvédje, Jeffrey Kerr szerint világosan kimondja:

a szerzőé a szerzői jog, fajra való tekintet nélkül

és az is egyértelmű, hogy nem az a szerző, akié a fényképezőgép, hanem aki a képet készítette. Slater viszont az AP-nek nyilatkozva elmondta: ő tervezte meg a képeket.

- fűzte hozzá. Laurence Tribe harvardi jogprofesszor szerint "a pereskedés csak bagatellizálja az állatok világszerte tapasztalható szükségtelen lemészárlását és elkerülhető kizsákmányolását".