Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Az agyunk kikapcsol, ha hangosan beszélünk

stroke
Az élő organizmusok legmagasabb rendű szerve, az emberi agy még számos felfedezni valót rejt
Vágólapra másolva!
Százötven éve ismerték fel az agy Broca-területét, az emberi beszéd és a hangok kiejtésének „parancsnoki központját”. A marylandi Johns Hopkins Egyetem és a UC Berkeley tudósai újabb kutatások alapján bizonyítani tudják, hogy az említett agyi rész kikapcsol, amikor hangosan beszélünk.
Vágólapra másolva!

Összetett beszédközpont

A kutatás eredményeiről a National Academy of Sciences folyóiratban számoltak be. Eszerint sokkal összetettebb a frontális agy beszédközpontja, mint azt korábban feltételezték. Ez a felfedezés jelentős hatással lehet a stroke, az epilepszia, az agyi sérülések, valamint az utóbbiakból kialakuló nyelvi károsodások későbbi diagnózisaira és kezelési módszereire.

Megoldás lehet a stroke-ra

"Évente több millióan kapnak stroke-ot, és ez néhány esetben súlyos károsodásokat, valamint beszédhibákat okozhat, ha az agy a kritikus területen sérül" – nyilatkozta a tanulmány vezető szerzője, Adeen Flinker, aki egyben a New York University posztdoktori kutatója is.

Az ismert élővilág legmagasabb rendű szerve, az emberi agy még számos felfedezni valót rejt Forrás: MTI/Ujvári Sándor

"Az eredmények segíthetnek bennünket az idegsebészetben és a nyelvi károsodásban szenvedők diagnosztizálásában” – tette hozzá a kutató. Az agykutatók a beszédközpontot általában két fő régióra osztják fel: az egyik az észlelésért, a másik a beszédért felelős.

A 19. században kezdődött

Mindezek előzménye 1860-ra vezethető vissza, amikor Paul Pierre Broca francia orvos – akiről az említett agyi terület a nevét kapta – elsőként mutatta ki, hogy a prefrontális kéreg a beszéd „székhelye”. A Broca-terület azóta az egyik legvizsgáltabb része a kognitív pszichológiának.

Az agyi homloklebeny (vörös színnel kiemelve) metszetképe. Ezen az agyi területen található a beszédközpont is Forrás: Wikimedia Commons

A Broca-afáziában (beszédképzés-károsodásban) szenvedők frontális agyi területe károsodik, emiatt szavakat keresve, összefüggéstelenül beszélhetnek, kihagyva olyan összekötő szavakat is, mint például az "a",valamint az "és".

Elhallgat az agy

A kutatók úgy találták, hogy a Broca-terület – amely a frontális kéreg fölött, a bal szem mögött helyezkedik el – magához kapcsolja az agy temporális kérgét, amely a szenzoros bemenetért felelős. Később a motoros kéreg feldolgozza a nyelvi folyamatot, ami a hangkifejtéshez és a száj mozgatásához vezet.

Az új felfedezés hozzájárulhat a stroke miatt kialakult beszédzavar okainak jobb megértéséhez is Forrás: Chalmers.se

Ugyanakkor a tanulmány azt is megállapította, hogy mindezek különböző szekvenciákon keresztül történnek meg. "A Broca-terület tulajdonképpen leáll ilyenkor, de továbbra is aktív marad beszélgetés közben, mintha tervezné a szavakat és a teljes mondatokat” – nyilatkozta Flinker.

Hangosan beszélő epilepsziások

A tanulmány vizsgálatai során elektromos jeleket bocsátottak ki hét, kórházban ápolt epilepsziás beteg agyába, amelyeket ők ezután hangosan, szavakként ismételtek vissza. A kutatók ugyanezt a hallókérgen keresztül is megismételték, a betegek a szavakat feldolgozták, majd a motoros kéreg segítségével hangosan megismételték a hallottakat. Flinker a tanulmány publikálásához társszerzőkkel működött együtt, és a témához kapcsolódó kutatásokat is tanulmányozott.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről