Óriási gleccserek rejtőznek a Mars felszíne alatt

Reconnaissance műhold, Mars
A fantáziarajzon a NASA Reconnaissance műholdja látható, amely 2006. március 10-én állt pályára a Mars körül, és a mai napig küld adatokat a bolygó időjárási és felszíni viszonyairól
Vágólapra másolva!
Egy új dán tanulmány szerint hatalmas gleccserek szövik át a Mars felszínét, csak elrejti őket a bolygó felszínét borító por.
Vágólapra másolva!

A meglepő következtetésre a Koppenhágai Egyetemhez tartozó Niels Bohr Intézet kutatói jutottak, akik feltételezéseiket a Geophysical Research Letters című folyóiratban publikálták.

A kutatók a Marsról készült műholdképeket elemezve úgy vélik, hogy nem csak a marsi sarkvidékeken, hanem az egyenlítő közelében is nagy mennyiségű jég bújik meg a felszín alatt. Szerintük ha az összes jeget szétterítenék a bolygó felszínén, a jég vastagsága elérné az egy métert az egész égitesten.

A NASA Reconnaissance műholdfelvételén látszik, hogy a marsi gleccsereket vastagon fedi a por, de radaros mérésekkel kimutatható a por alatti vízjég Forrás: ESA/DLR/FU Berlin

Rengeteg jég a Marson

A felszín alatt közvetlenül húzódó gleccserek alakját már feltárták a korábbi műholdfelvételek, és az is bebizonyosodott, hogy a többségüket vízjég alkotja.

A kutatók most megmérték, mekkorák a gleccserek, és megvizsgálták, mennyire hasonlítanak a földi gleccserekhez.

Összesen több mint 150 milliárd köbméter jég található a Marson. Ez a mennyiség szétterítve 1,1 méter magasan borítaná be a bolygó felszínét, mondta dr Nanna Bjørnholt Karlsson, a Niels Bohr Intézet Jég és Klíma Központjának munkatársa. Hozzáfűzte, hogy a marsi egyenlítőhöz közelebb lévő jég fontos része volt a Mars víztartalékának.

Több ezer gleccser a bolygón

Úgy gondolják, hogy több ezer gleccserszerű alakzat található a bolygó északi és déli féltekéjén egyaránt. Ezek a 30° és 50° marsi szélességi körök között helyezkednek el.

A jeget a por védi meg az elpárolgástól. Amennyiben a jég fedetlen volna, elpárologna, és vízgőzzé válna a Mars alacsony légköri nyomása miatt.

A fantáziarajzon a NASA Reconnaissance műholdja látható, amely 2006. március 10-én állt pályára a Mars körül, és a mai napig küld adatokat a bolygó időjárási és felszíni viszonyairól Forrás: NASA

„Tíz évre visszamenőleg vizsgáltuk meg a radaros méréseket, hogy megtudjuk, milyen vastag a jég, és hogyan viselkedik” – magyarázta Nanna Bjørnholt Karlsson. „Egy gleccser végül is egy hatalmas jégdarab, amely áramlik, és olyan formát vesz fel, ami elárulja nekünk, mennyire puha."

„Ezt azután összehasonlítjuk azzal, hogyan viselkednek a gleccserek a Földön, és ebből képesek vagyunk elkészíteni a jégáramlás modelljeit.”