Megtalálhatták a Makkabeusok elveszett sírját

Makkabeusok, zsidó, felkelés
A régészeti helyszín madárnézetből
Vágólapra másolva!
A korábban már felfedezett, korai keresztény temetkezési helynek hitt Horbat Ha-Gardi régészeti lelőhely új titkokat rejt: a régészek most a híres Makkabeusok elveszett sírját találhatták meg, akik a Szeleukidák uralma ellen lázadtak Júdeában.
Vágólapra másolva!

Júdea egykor a mai Izrael déli területén helyezkedett el. Nagy Sándor hódításai után a Szeleukidák kezébe került, a hellenisztikus birodalom pedig

kegyetlenül kezdte irtani a zsidó szokásokat

a területen. Megsarcolták az uralmuk alá került városokat, súlyos adókat vetettek ki és többször kifosztották a jeruzsálemi templomot is. Nem csoda hát, hogy a zsidók megelégelték az elnyomást, és Matatiás, Modin település rabbijának vezetésével fellázadtak a Szeleukidák ellen.

A régészeti helyszín madárnézetből Forrás: IAA

A Makkabeusok legendája

Matatiást és leszármazottait együttes néven Makkabeusoknak szokás nevezni Matatiás főpap harmadik fiának nevéből. A korabeli rabbinikus szerzők nem használták a Makkabeusok elnevezést, hanem hasmoneusoknak hívták őket a Hasmoneus család után.

Mégis hozzájuk tartozhat a felfedezett mauzóleum

Eddig nem sikerült rábukkanni a Júdeát rövid ideig visszaszerző Makkabeusok sírjaira, most azonban felcsillant a remény, hogy

a korábban is hozzájuk kötött régészeti lelőhelyen tényleg a főpap harmadik fiának földi maradványai feküdhetnek.

150 évvel ezelőtt sikerült először feltárni a Horbat Ha-Gardi helyszínen található kamrákat, ekkor úgy gondolták, hogy Matatiást és öt fiát is megtalálhatják a lelőhelyen, de nem jártak sikerrel. Egy ideig az a teória tartotta magát, hogy a Modin melletti helyszín igazából korai keresztény temetkezési hely, és mégsem a felkelőkhöz köthető, egy friss lelet azonban arra utal, hogy Matatiás és családja fekszik a föld alatt.

Folyik a furcsa oszlopos emelvény feltárása Forrás: IAA

A korai keresztények megjelölhették a helyszínt

Az Izraeli Antikvitások Hatóságától (Israel Antiquities Authority)kiszállt kutatócsoport szerint sem zárható ki, hogy a feltárás területén fekszik a Makkabeusok temetkezési helye. Az ugyanis, hogy az izraeli régészeknek sikerült egy furcsa, oszlopos struktúrát felfedezniük a területen, ami arra utal, hogy vagy maguk a zsidók, vagy pedig

a korai keresztények tudták úgy, fontos személyek nyugszankank itt a föld alatt,

ezért különleges módon jelölték meg a helyszínt. „Ha nem is a Makkabeusok sírját sikerült felfedeznünk, akkor is valószínű, hogy a korai keresztények előkelő temetkezési helyszínként tekintettek a területre, amely a Makkabeusokhoz köthető” – idézi a Live Science az IAA sajtóközleményét.

A rómaiak zárták le az uralmukat

A Makkabeusok korszaka Kr. e. 63-ban zárult le, amikor Johannes Hürkánosz halála után hatalmi harc robbant ki utódai között.

Festmény Matatiásról Forrás: Wikimedia Commons

A Hasmoneus-dinasztia uralmát végül a rómaiak döntötték meg: Pompeius római hadvezér bevette Jeruzsálemet, és Júdea királya Heródes lett.

Elhordták a mauzóleum köveit

Horbat Ha-Gardi feltárása során a régészek először egy hatalmas oszlopokon álló mauzóleum romjait találtak meg, olyan kőtömbök társaságában, amelyek egy második emelet egykori létezését sugallják.

A régészeti leletek megfeleltek a korabeli leírásoknak a Makkabeusok sírját illetően.

A feltárások jelenleg is tartanak, helyi archeológusok és önkéntesek segítenek fényt deríteni az egyik legnagyobb izraeli rejtélyre – a kutatók nagy csalódására azonban azt is felfedezték, hogy a sírrablók már megelőzték őket. Számos kőtáblát elhordtak például a környező építkezésekre; de ennek ellenére a helyszín még mindig lenyűgöző, és valószínűleg számos titkot rejt a Makkabeusok életéről.