Itt az első fizetős madáretető

fizetős madáretető, Crow Box
A Crow Box etető- és pénzbedobó tálcája
Vágólapra másolva!
Sokan szeretik figyelni a madarak tevékenységét az etetőknél. Egy amerikai fiatalember egy lépéssel továbbment. Varjúfélék intelligenciájának tanulmányozásához kifejlesztette az első fizetős madáretetőt.
Vágólapra másolva!

A magát hackerként és íróként meghatározó Joshua Klein mindig érdeklődéssel tanulmányozta a madarakat. Különösen lenyűgözte a varjúfélék intelligenciája. Ez adta az ötletet számára, hogy egy a madarak értelmi képességét tesztelő és fejlesztő madáretetőt készítsen.

A Crow Box névre keresztelt eszköz csak akkor ad ennivalót (földimogyorót) a rászálló varjaknak, ha azok cserébe bedobnak valamilyen tárgyat, például egy pénzérmét a megfelelő nyílásba.

A Crow Box etető- és pénzbedobó tálcája Forrás: Ted Ullrich/CrowBox

Természetesen nem az a cél, hogy hatalmas vagyonokat gyűjtsenek össze a „fizetős” madáretetőkkel, hanem a varjak tanulási képességének és viselkedésének vizsgálata. A lehetőség bárki számára adott, aki némi kézügyességgel rendelkezik, vagy hajlandó pár dollárt áldozni az ötletes eszközre. A készülékhez szükséges programozható elektronikát mindenképpen érdemes készen beszerezni a The Official Crowbox Kit honlapon.

Négylépéses tanulás

Az első lépésben az etető pár mogyorószemet és egy-két érmét lök ki az etetőtálcára, amikor a varjú elhagyja a készüléket. Ez gondoskodik arról, hogy az etetőnél mindig legyen ennivaló, amikor egy arra járó varjú megvizsgálja. Arra is jó, hogy a madarak hozzászokjanak a készülék zajához, és ne meneküljenek el, ha meghallják.

A második lépésben hasonlóképpen működik a berendezés, azzal a különbséggel, hogy a leszálláskor és nem a felszálláskor adagolja a mogyorót és a pénzérméket. Így a pénzérmék előbb-utóbb felhalmozódnak a tálcán és a madaraknak el kell távolítaniuk azokat, ha ennivalóhoz akarnak jutni. A madarak megtanulják, hogy kapcsolatba hozzák a pénzérméket az élelemmel.

A harmadik lépésben már csak érmék várják a madarakat a tálcán. Ezeket le kell söpörniük onnan a tölcsérbe, hogy élelmet kapjanak.

Végül a negyedik, utolsó lépésben a madaraknak maguknak kell odahozniuk az érméket az etetőhöz és bedobniuk, hogy ennivalóhoz jussanak. Az érméket eleinte a készülék körül szétszórva találják, később azonban már azokat is meg kell keresniük.

A Crow Box belső szerkezete Forrás: Ted Ullrich/CrowBox

A kísérletben bárki részt vehet

Ez a nyílt kísérlet alkalmas a varjúfélék értelmi képességeinek tesztelésére.

„Minél több ember próbálkozik különféle dolgokkal, annál hamarabb kapunk eredményeket arról, hogyan működik ez az egész a varjakkal kapcsolatosan” – írja Joshua Klein a honlapon. „Ha már megvan az éremgyűjtésre optimalizált rendszerünk, akkor más dolgok, például szemét, elektronikai hulladék, gyűjtésére is betaníthatjuk a varjakat.”