Elképesztő messzeségekbe vihet a napenergia

Juno, napelem
Napelemek. A Juno amerikai űrszonda, a New Frontiers program második küldetése, melyet 2011-ben indítottak a Jupiter felé
Vágólapra másolva!
A Jupiterhez megérkező Juno történelmet írt, hiszen ez az első olyan űrszonda, amelynek a külső Naprendszerben napelemekkel biztosítják az energiaellátását. Korábban ezt a feladatot az űr távoli régióiba küldött eszközöknél radioizotópos generátorok látták el, az űrkutatást azonban plutónium hiány fenyegeti, ami másfajta utakra tereli az űreszközöket tervező mérnököket.
Vágólapra másolva!

Bár az első napelemeket 1880-ban fejlesztették ki, legkorábbi jelentős felhasználásuk az űrkorszak hajnalához köthető.

A Vanguard 1 műholdat 1958-ban negyedikként küldték fel a világűrbe és egyik tudományos célja az volt, hogy tesztelje az akkoriban rendelkezésre álló napelemek élettartamát. Összesen hat napelem kapott helyet az űreszközön, amelyek biztonsági áramforrásként funkcionáltak, és egészen 1964-ig működőképesek is maradtak.

A Vanguard 1 volt az első napelemeket használó űreszköz Forrás: Wikimedia Commons

A következő évtizedekben a napelemeket folyamatosan fejlesztették, ám a szakemberek sokáig elsősorban az űriparra koncentráltak, az elérhető legnagyobb hatásfokú megoldás után kutatva. A napenergiát hasznosító űreszközök ma már elterjedtnek számítanak, de érthető módon sokáig ezeket nem lehetett a világűr távoli régióiba küldeni. Vegyük például a Jupitert, ahol a napsugárzás 25-ször gyengébb, mint a Földnél. Ez normális esetben nem tudna megfelelő mennyiségű fényenergiával ellátni egy nagyobb űrszondát, ám amint azt a gázóriáshoz július 4-én megérkezett Juno esetében tapasztalhattuk, az előrelátó tervezés miatt ez mégiscsak lehetséges.

A Juno közeledik a Jupiterhez Forrás: NASA

Nagy ugrás a napelemek fejlődésében

A Juno megérkezéséig a Galileo űrszonda volt a legelső olyan űreszköz, amely a Naprendszer legnagyobb bolygója körül keringett. Amikor 1989-ben útnak indították, a napelemek hatásfoka még rendkívül alacsonynak számított, a fényenergiának csupán 12 százalékát lehetett elektromos energiává alakítani.

A Lockheed Martin vállalat 2003-ban kezdett neki a Juno űrszonda fejlesztésének, ekkor a napelemek hatásfoka a korábbiakhoz képest megsokszorozódott, a fényenergiának már több mint 28 százalékát is képesek lettek hasznosítani. Többek között ennek is köszönhető, hogy sikerült eljutni a Naptól több mint 740 millió kilométerre keringő Jupiterhez.

A Galileo űrszonda, az Ió és a Jupiter Forrás: NASA

Kiapadóban a plutónium

Sok kutatóeszköz (Curiosity, Cassini, New Horizons, Galileo) energiaellátását nem napelemek, hanem úgynevezett radioizotópos termoelektromos generátorok (angol rövidítéssel RTG-k) biztosítják. A radioaktív izotópok természetes bomlásából hő származik, az előbb említett berendezések pedig ezt alakítják elektromos árammá. A radioaktív anyag szerepét a plutónium (egészen pontosan a plutónium-238 izotóp) tölti be.

Habár az RTG-k remekül biztosítják az eszközök energiaellátását a világűr távoli régióiban, alkalmazásuknak van néhány hátrányos oldala is. A radioizotópok drágák és nehezen hozzáférhetők, emellett a környezetbe jutva veszélyesek is, ha a szondák a felküldésük során esetleg megsemmisülnek. Ráadásképp a NASA plutónium készletei lassan kiapadnak, habár 2015 végén arról érkeztek hírek, hogy közel 30 év után sikerült 50 grammnyi plutónium-238-at előállítani.

A New Horizons-t radioizotópos termoelektromos generátor üzemelteti Forrás: NASA

Az eredmény ugyan biztató az űrkutatás szempontjából, de ez egyelőre nem számít jelentős mennyiségnek.

A 2020-ra tervezett marsjárónak például 4 kilogrammnyi plutóniumra van szüksége a zavartalan működéshez.

Fel sem merült a plutónium a Juno tervezésekor

A Juno megépítésekor még elegendő mennyiségű plutónium állt rendelkezésre ahhoz, hogy a szondát is RTG működtesse, a fejlesztők azonban nem ebbe az irányba szerettek volna menni. Kevin Rudolph, a Lockheed Martin mérnöke szerint már a kezdetektől a napenergiával hajtott űreszköz képe lebegett a szemük előtt, főként amiatt, mert a Juno egyike volt a New Frontiers program alacsony költségvetésű űrszondáinak.

Rudolph elmondta, hogy még elegendő mennyiségű plutónium mellett sem olcsó mulatság az RTG-k megépítése, így a megvágott pénzforrások miatt a Juno esetében nem számolhattak ezzel az opcióval.

Napelemek. A Juno amerikai űrszonda, a New Frontiers program második küldetése, melyet 2011-ben indítottak a Jupiter felé Forrás: NASA

A tesztek alapján hosszútávon is bírni fogja a mostoha viszonyokat

A Juno szonda három, egyenként kilenc méteres napelemtáblával rendelkezik, ezeken összesen 18698 napelem kapott helyet, amik a Földön 12-14 kilowatt teljesítményt adnának le.

A Jupiter környékén a kinyerhető elektromos teljesítmény viszont mindössze 500 watt körül van.

Ez első látásra nem tűnik soknak, de elég ahhoz, hogy a szonda tudományos műszerei működőképesek legyenek és az elektronikai berendezések megfelelő hőmérsékleten maradjanak. Rövid szünetek kivételével a napelemek mindig a Nap felé fordulnak.

Persze a napelemek fejlesztése önmagában nem lett volna elegendő a sikerhez, ehhez szükség volt arra is, hogy a műszerek nagy energiahatékonysággal működjenek és az űreszköz pályája olyan legyen, hogy a szonda ne kerüljön a Jupiter takarásába.

A Jupiter Forrás: NASA

A felküldés előtt természetesen a Juno rendszereit alapos tesztelésnek vetették alá. A napelemeket például egyesével próbálták ki egy -179 Celsius-fokra hűtött kamrában, nagyjából ilyen hőmérsékleti viszonyok uralkodnak a Jupiter közelében. A napelemeknek nem csupán az elképesztő hideggel kell dacolnia, hanem a gyenge megvilágítással és a gázóriás térségében uralkodó erős részecskesugárzással is, a kamrában is ezeket szintén szimulálták. A nem megfelelően teljesítő napelemeket végül kirostálták.

A tesztelés eredményei alapján tudták meghatározni, összesen mennyi napelem tudná üzemeltetni az űrszondát. Végül a kutatók arra jutottak, hogy 60 négyzetméternyi felületre van szükség, amit a három különálló szárny tesz ki.

Nem tudni, meddig juthatnánk el vele

A 13 évvel ezelőtti tervezői döntés úgy tűnik bevált, a Juno űrszonda sikeresen eljutott céljához. A tervek szerint 18 hónapig marad majd a bolygó körül, hogy minden eddiginél részletesebben tanulmányozza a Naprendszer legnagyobb planétáját. Egy különleges poláris pályáról menetrendszerűen 5000 kilométeres távolságra közelíti majd meg a Jupiter felhőrétegeit.

Kérdéses, hogy a Junóra szerelt napelemekkel milyen távolságokba lehet eljutni. Michael Piszczor, a NASA Glenn Kutatóintézetének munkatársa szerint

a tesztek azt sugallják, hogy a szonda a mostani technológiával akár már az Uránuszig elrepülhetne pusztán a napelemek által biztosított energiával.

Ez persze csak spekuláció, a fejlesztések azonban nem álltak le. Sőt, az Európai Űrügynökség (ESA) 2022-es felküldésre tervezett következő szondáját, a Jupiter holdjait kutató JUICE-t (angolul JUpiter ICy moons Explorer) a Junóhoz hasonlóan ugyancsak a napenergia fogja meghajtani.

Illusztráció a JUICE szondáról Forrás: ESA

Léteznek elgondolások többrétegű napelemekről is, itt az egyes rétegek a különböző hullámhosszú sugarakat hasznosítanák. Ettől a jövő napelemei még robosztusabb felépítésűekké válnának.