Óriás szkíta harcost találtak Ukrajnában

Vágólapra másolva!
A saját korában valóságos óriásnak illő harcos csontvázát találták meg egy szkíta temetkezési hely feltárása során ukrán régészek.
Vágólapra másolva!

Egy 190 centis óriás csontváza került elő egy szkíta sírból Ukrajnában. A lelet a kelet-ukrajnai Dnyipro (volt Dnyipropetrovszk) környékén feltárt szkíta település területén került napvilágra. A lelet azért számít szenzációsnak, mert az eddigi adatok szerint a szkíták átlagos testmagassága 150 cm volt.

A kelet-ukrajnai Dnyipro (volt Dnyipropetrovszk) környékén feltárt szkíta település területén jelenleg is ásatások folynak Forrás: Origo

A feltárt csontváz további különlegességét az adja, hogy az ott élt ősi nomád nép általában elégette a halottjait. A most fellelt

termetes harcost azonban teljes díszben a földbe temették.

Bár a csontokat és a mellé hantolt egyéb kellékeket alaposan megviselték az eltelt évek, megcsócsálták a rágcsálók, annyi megállapítható, hogy az óriás különleges tiszteletnek örvendett a helyi szkíta közösség körében.

Harci eszközei és díszei mellett ugyani jelentős mennyiségű élelmet – főleg lóhúst – is készítettek melléje a túlvilágra vezető útjához – nyilatkozta Olekszandr Sztarik, a feltárásokat vezető archeológus az Unian hírügynökségnek.