Arcfelismerő szoftverrel harcolhatunk a túlhalászás ellen

halászat, halak
A savasodás az egész halászati ipart veszélybe sodorhatja
Vágólapra másolva!
Segíthet megszámolni a kifogott halakat, és jelez, ha a mennyiség elérte a túlhalászás határát - egy ilyen technológia kifejlesztésén dolgoznak a Google Impact Challenge közönségdíjasai.
Vágólapra másolva!

Az ausztrál Google Impact Challenge közönségdíjasa (azaz a People's Choice nyertese), a FishFace 75 ezer ausztrál dollárt nyert azért, hogy tovább fejlessze a technológiáját. A vállalat arcfelismerő szoftverhez hasonló módszerrel akarja megszámolni a kifogott halakat, majd ellenőrizni a halászokat, hogy biztosan ne forduljon elő olyan mértékű túlhalászás, mint amilyen most sújtja a tengeri fajokat.

A túlhalászat rengeteg fajt veszélyeztet Forrás: Flickr / Elvin

A túlhalászás akkor lép fel, amikor olyan gyors tempóban fogjuk ki a halakat a vízből, hogy a természetnek nincs ideje visszapótolni - nem születik annyi kishal, amennyi fejlett példányt kihalászunk.

Az ausztrál természetvédelmi gondnokság (TNC) kijelentette, hogy a FishFace nevével ellentétben nem a halak arcát fogja felismerni, hanem mintázata és alakja alapján a faját, és megszámolja, hányat fognak ki belőle.

Túlhalászás esetén rögtön jelez, így a halászok is tudják, mikor kell megállni.

A TNC szerint a halászterületek 64%-a túl van halászva, és 90%-uknak nincsen olyan hatékony menedzsmentje, amely képes kordában tartani a statisztikákat. Egyszerűen nem tudjuk, hogy melyik fajokat hol halásszák túl, ezért nem tudunk hatékonyan fellépni ellene.

A FishFace nem fogja rábízni a mérlegelést és a döntést a halászokra - ha túlhalászást érzékel, azonnal értesíti a hatóságokat is.