India is megy a Holdra

TEamndus, Google Lunar XPrize
A TeamIndus így készül a Holdra
Vágólapra másolva!
A Google Lunar XPrize egyetlen indiai versenyzője, a TeamIndus is aláírta az indítási szerződését, így már szinte biztos, hogy az ország első privát vállalkozása lesz, amely eljut a Holdra.
Vágólapra másolva!

A TeamIndus a múlt héten jelentette be, hogy aláírta indítási szerződését az ISRO-val, azaz az Indiai Űrktatási Szervezettel, a tervek szerint 2017 decemberében indulnak majd el a Holdra egy PSLV rakétával. Persze ez még változhat, de az első megfelelő időpont ez lehet.

A TeamIndus így készül a Holdra Forrás: TeamIndus

A TeamIndus a Google Lunar XPrize verseny egyetlen indiai résztvevője, amely a Hold Mare Imbrium nevű területére fogja ledobni holdjáróját, ami egy hatalmas, megszilárdult lávamező.

A rover magán fogja hordozni a Lab2Moon elnevezésű verseny győztes eszközét is - ezt a versenyt a TeamIndus indította útjára azért, hogy olyan, 25 éven aluli emberekből álló kutatócsoport alkotását vigye magával a Holdra, amely segíthet abban, hogy

az emberiség egyszer több bolygón élő faj legyen.

Számítani lehetett rá egyébként, hogy a TeamIndus komolyan érdeklődik a győzelem iránt, 2014 decemberében ugyanis a verseny egyik aldíját is magukkal vitték már, amely azért járt, mert használható landolási eszközöket és tervet mutattak be, méghozzá határidőn belül (Landing Milestone Prize). Ezt a díjat az indiain kívül még két csapat kapta meg.

Google Lunar XPrize versenyének feltételei nem egyszerűek: a csapatok holdjáróinak legalább

500 métert meg kell tenniük a Hold felszínén, és nagyfelbontású videót és képeket kell visszaküldeniük

a Földre. Az első csapat, amelynek ez sikerül, elnyeri a húszmillió dolláros fődíjat, a második csapat pedig ötmillió dollárt kap.