Közel ezer rejtőzködő galaxist lepleztek le a csillagászok

rejtett galaxisok
Művészi illusztráció az Elkerülési Zónában lévő csillagvárosokról
Vágólapra másolva!
Először sikerült közel ezer rejtőzködő galaxist tanulmányoznia egy nemzetközi kutatócsoportnak. Az új eredmények fényt deríthetnek egy titokzatos gravitációs jelenségre, melyet a „Nagy Mozgató” néven ismerünk.
Vágólapra másolva!

A most felfedezett csillagvárosok 250 millió fényévre vannak Földünktől. Bár ez önmagában véve hatalmas távolság, a csillagászati megfigyeléseket általában még nem lehetetleníti el. Ennek ellenére az újonnan vizsgált galaxisok idáig rejtőzködtek előlünk, ennek oka pedig a Tejútrendszer zavaró hatása volt.

A Tejútrendszer Forrás: ESO

Az ausztrál kormány tudományos ügynökségének (CSIRO) birtokában lévő, 64 méter átmérőjű Parkes Rádióteleszkóp segítségével azonban egy nemzetközi csillagászcsoportnak sikerült átlátnia a Tejút csillagai és csillagközi pora által emelt akadályon és megszemlélnie a világűr eddig felfedezetlen régióját.

Az 1961 óta üzemelő kutatóeszköz több fejlesztésen is átesett az utóbbi években, így az égbolt nagy részét viszonylag rövid idő alatt fel lehet vele térképezni.

A felfedezés egyúttal fényt deríthet az úgynevezett „Nagy Mozgató” mibenlétére.

Erről egyelőre annyit tudunk, hogy láthatatlan, nagytömegű objektum, mely hatalmas gravitációs erejével galaxisok százezreit szívja magához.

A Parkes Rádióteleszkóp Forrás: Wikimedia Commons

A Nagy Mozgató

„Habár nem gondolnánk, hogy a Tejút mögött húzódó távoli galaxisok nagyon különböznének más csillagvárosoktól, van egy terület – a Nagy Mozgató – amely masszívabb minden korábban megfigyelt régiónál. Ez valószínűleg galaxisok egy hatalmas konglomerátuma, egy szupermasszív szuperhalmaz, ami gravitációs erejével magához vonzza a közeli és távoli csillagvárosokat” - mondta az Origónak dr. Bärbel Koribalski, a CSIRO tudományos munkatársa, aki maga is részt vett az új tanulmány elkészítésében.

Rádiócsillagászati felmérésre van szükség ahhoz, hogy megfigyelhessük magát az objektumot és a felé mozgó galaxisokat” – mondta Koribalski.

Tejútrendszer Forrás: Wikimedia Commons

883 bujkáló galaxis

A kutatócsoportnak eddig összesen 883 bujkáló galaxist sikerült megtalálnia.

– írta a kiadott sajtóközleményben Lister Staveley-Smith, a Nyugat-Ausztráliai Egyetem kutatója, aki már évtizedek óta próbálja a Nagy Mozgató rejtélyét megfejteni.

„Nem értjük teljesen mi van gravitációs hatással a Tejútra, sem azt, hogy ez az erő pontosan honnan érkezik. Csak annyit tudunk, hogy ebben a régióban több nagy galaxiscsoport, úgynevezett szuperhalmaz található és az egész Tejútrendszer ezek felé halad több mint két millió kilométer per órás sebességgel” – írta a közleményben a professzor.

A Tejút így látszik a Földről Forrás: Wikimedia Commons

„Amikor galaxisunkat, a Tejútrendszert nézzük, csillagok és poranyag óriási szalagját látjuk. Még a nagyobb teljesítményű optikai és infravörös távcsövekkel is szinte lehetetlen átlátni ezen a kozmikus sávon.” – mondta Koribalski.

Itt jön képbe a rádiócsillagászat. „A rádiótávcsöveket – ilyen a CSIRO Parkes Rádióteleszkópja – rá lehet hangolni a csillagközi semleges hidrogéngáz 21 centiméteres hullámhosszú vonalára, amivel fel lehet térképezni a Tejúton túl rejtőzködő galaxisokat. Ezt tettük mi is.” – magyarázta az Origónak Koribalski.

A semleges hidrogén által kibocsátott rádiósugárzás vezette nyomra a kutatókat Forrás: Origo

A 21 centiméteres rádióvonal

A rádiócsillagászat az égi objektumokat a rádióhullámok tartományában kutatja. A tudományterület szempontjából fontos lépés volt, hogy 1951-ben első alkalommal sikerült detektálni a semleges hidrogénatomtól származó 21 centiméteres hullámhosszú sugárzást, melynek intenzitása képet ad a hidrogén eloszlásáról. Mivel galaxisunkban jelentős mennyiségben van jelen csillagközi semleges hidrogén, a felfedezés megnyitotta az utat a Tejútrendszer struktúrájának feltérképezéséhez. A 21 centiméteres rádióvonal megfigyelése emellett azt is lehetővé teszi, hogy a Tejúton kívüli galaxisok szerkezetét és tömegét közvetett módon tanulmányozzák.

A sikerben nagy szerepet játszott egy eszköz is (Parkes 21cm Multibeam Receiver; magyarosabban 21cm-es nagy látómezejű detektor), melyet a kutatás alatt telepítettek a Parkes Rádióteleszkópra.

Tejút Forrás: Pixabay

„A 21cm-es nagy látómezejű detektor fontos újítás volt a távcső műszerében. Hagyományosan a rádiótávcsövek műszerei egyszerre csak az égbolt egy igen kis részét tudták érzékelni. Ezt körülbelül úgy lehet elképzelni, mint egy 1 képelemes kamerát. Az új műszer pedig az 1 helyett 13 képelemmel rendelkezik, ami jelentősen megnöveli a távcső látómezejét. Ez a korábbiakhoz képest hatalmas látómező hihetetlenül meggyorsítja az égboltfelméréseket” – mondta az Origónak Dénes Helga, a CSIRO csillagásza.

– emlékezett vissza Koribalski. „Nagyon mélyen bele tudtunk pillantani a Tejút mögötti rejtett régióba – az úgynevezett Elkerülési Zónába -, ezzel pedig közel ezer olyan galaxist sikerült észlelni, melyek többségének létezéséről korábban fogalmunk sem volt.”

Az animáció az újonnan észlelt galaxisok elhelyezkedését mutatja az úgynevezett „Elkerülési Zónában". A csillagvárosok fényét a Tejút eltakarja, de a rádióhullámokat lehet észlelni.

Rejtett tömeg

Az új galaxisok felfedezésével a tudósoknak több olyan új csillagászati szerkezetet sikerült azonosítania, ami segítheti a Tejútrendszer mozgásának megmagyarázását. E szerkezetek közé tartozik három galaxiscsoport (nevük NW1, NW2 és NW3, ezek a galaxishalmazoknál kisebb tömörülések) és két új galaxishalmaz (nevük CW1 és CW2).

Halmazok és szuperhalmazok

A galaxishalmazok a világegyetem legnagyobb méretű gravitációsan kötött alakzatai, tehát nem vesznek részt az univerzum tágulásában. Náluk még nagyobbak a szuperhalmazok (a galaxishalmazok fonalak és buborékfalak mentén koncentrálódó csoportjai), de azok gravitációs tere nem képes ellensúlyozni a Világegyetem tágulását, így a szuperhalmazok az Univerzummal együtt növekednek, tágulnak.

A mostani eredmények azért is tekinthetők jelentősnek, mert a csillagászok már évtizedek óta igyekeznek feltérképezni a Tejúton túl bujkáló galaxisok eloszlását. Ez alatt az idő alatt több technikát is bevetettek, végül rádiócsillagászati megfigyelésekkel sikerült keresztüllátni a csillagok és csillagközi anyag alkotta vastag fátyolrétegen.

Művészi illusztráció az Elkerülési Zónában lévő csillagvárosokról Forrás: ICRAR

Egy átlagos galaxis körülbelül százmilliárd csillagot tartalmaz. Ha ezt vesszük alapul, az eddig rejtve maradt sok száz csillagváros olyan hatalmas tömeget képvisel, mellyel idáig nem számoltunk.” – írta közleményében Renée Kraan-Korteweg, a dél-afrikai Fokvárosi Egyetem csillagásza, a tanulmány társszerzője.

A jövőbeli tervek több irányba is fejlődhetnek

„Mivel ezeket a galaxisokat a rádió tartományban fedezték fel és nagy részükről nincs más információ, a kutatók minden bizonnyal megpróbálnak majd más hullámhosszokon is belátni a Tejút mögé, ami új kreatív kutatási módszerekhez vezethet” – vázolta a jövőbeli terveket Dénes Helga.

Rádióteleszkópok Forrás: ESO/José Francisco Salgado (josefrancisco.org)/José Francisco Salgado/José Francisco Salgado Phd

„Ausztráliában és Dél-Afrikában új rádiótávcsövek készülnek jelenleg, amik majd sokkal jobb felbontásban és nagyobb részletességgel tanulmányozhatják ezeket a galaxisokat. Ez segít majd jobban felmérni és megérteni a kozmikus környezetünket.” – mondta Dénes Helga.

A publikáció az Astronomical Journal című szaklap februári számában jelent meg.