Fontos dolgot derítettek ki a Zika-vírusról

2016.04.02. 09:45

Amerikai tudósok először vázolták fel a Zika-vírus finomszerkezetét, amely nagyban hasonlít a dengue-víruséhoz, ám a közöttük lévő különbségeknek fontos szerepük lehet a Zika-fertőzés folyamatában.

A vírus burkán lévő, a dengue-vírusétól eltérő szerkezeti sajátosságok döntő jelentőségűek lehetnek a fejlődési rendellenesség kialakulásában - véli Devika Sirohi, az Indiana államban lévő West Lafayette-i Purdue Egyetem munkatársa, a tanulmány vezető szerzője.

A flavivírusok - amelyek közé a Zika-vírus is tartozik - alakja és struktúrája lényegében egyforma, ám más és más sejtekbe képesek behatolni, ezért okoznak különböző betegségeket - mondta Michael Rossmann biológus, a kutatócsoport tagja.

Kutatásuk középpontjában a Zika-vírus felszínén lévő speciális, cukortartalmú protein áll, mely eltérést mutat a dengue-vírustól.

A Zika-vírust terjesztő szúnyog (Aedes Aegypti)Forrás: AFP/Marvin Recinos

Valahogyan áthatol a placentán

"A legtöbb vírust a vér-agy gát nem engedi behatolni az idegrendszerbe és a méhlepény állja útját, hogy ne jusson el a magzat fejlődő szervezetébe. A Zika-vírusnak azonban valahogy sikerül áthatolnia a placentán, bár még az sem ismert, hogyan zajlik le a fertőzés. A vírus azon régiói azonban, amelyek a jelenlegi felfedezések szerint különböznek a dengue-vírusétól, fontos szerepet játszhatnak ebben" - véli Sirohi.

Richard Kuhn, a kutatócsoport egy másik tudósa szerint az új információk segíthetnek a vírus elleni védőoltás és jobb diagnosztikai eljárások kifejlesztésében. Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az "erős tudományos konszenzusra" hivatkozva csütörtökön először állapította meg, hogy összefüggés van a Zika-vírus fertőzés és a mikrokefália, vagyis a kisefejűség kialakulása között. Az eredményeket a Science aktuális számában közölték.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK