Sikeres küldetésen van túl a SpaceX újrahasznosítható rakétája

SpaceX
A SpaceX startja a floridai Cape Canaveral űrkikötőből
Vágólapra másolva!
A SpaceX Falcon-9-es újrahasznosítható rakétája két kommunikációs műholdat vitt földkörüli pályára, és visszaérkezett a Földre. A rásegítő rakéta azonban elveszett.
Vágólapra másolva!

Az Eutelsat és az ABS kommunikációs műholdjait vitte földkörüli pályára a SpaceX újrahasznosítható rakétája, a Falcon-9.

A Falcon-9 májusi felszállása Forrás: citizenside/(c) copyright citizenside.com/Citizenside/Julian Leek

A misszió fő célja az volt, hogy a két műholdat egy geostacionárius pályára tegye. A Falcon-9-nek a SpaceX egy saját, Of Course I Still Love You nevű drónhajóján kellett volna landolnia, de ez nem sikerült zökkenőmentesen, és a rásegítő rakétával gondok akadtak.

Új kihívások a Falconnak

Elon Musk, a SpaceX feje azt nyilatkozta, hogy ez a misszió elég bonyolult és nehézkes lehet az egyébként már kipróbált rakéta számára. A Falcon-9-nek olyan geostacionárius pályára kellett állítania a műholdakat, amelyre még korábban soha nem próbálkozott, így ez egy teljesen új kihívás volt a rakétának.

Rongálódott a rásegítő rakéta

Musk a Twitteren a sikeres misszió után elárulta, hogy a rásegítő rakéta tönkrement - nyolc próbálkozásból mindössze háromszor sikerült úgy landolnia a Falcon-9-nek, hogy ez a szerkezet is sértetlen maradjon.

A Falcon-9 kamerája ezt a képet látja, ahogy a rakéta elhagyja a Földet Forrás: Youtube

Idén a SpaceX hatszor lőtt fel Falcon-9-es rakétát, és mind a hatszor sikeres missziót végzett vele. Eddig háromszor sikerült úgy visszahozni a Földre, hogy a rásegítő rakétának sem lett baja. A rakéta megépítése óta huszonhatból huszonötször sikeresen indították el a világűr felé.

A tervek szerint a Spacex következő rakétakilövése július 16-án lesz majd, ekkor egy Dragon teherhajó megy majd a Nemzetközi Űrállomásra, hogy ellátmányt és műszereket szolgáltasson az itt tartózkodó űrhajósoknak.