Jeges fogságból mentették ki a Holdon is járt űrhajóst

2016.12.01. 17:27

Ki kellett menekíteni az Antarktiszról Buzz Aldrint, aki az Apollo 11 űrhajó legénységének tagjaként a második emberként lépett a Holdra 1969-ben. Az idős felfedező hirtelen rosszul lett. A hírt csütörtökön jelentette be az antarktiszi túrákat szervező utazási irodák nemzetközi szövetsége és az egykori űrhajóst utaztató White Desert utazási iroda.

Buzz Aldrin az Apollo 11 űrhajósa a HoldonForrás: NASA

A 86 éves volt asztronauta egy turistacsoport tagjaként tartózkodott a Déli-sarkvidéken, amikor rosszul lett. Az utazási iroda szerint most stabil az állapota.

Az idős exűrhajóst egy

sítalpakkal ellátott LC-130-as teherszállító repülőgéppel

vitték az Amundsen-Scott amerikai kutatóbázisról az antarktiszi partoknál, a Ross-szigeten fekvő McMurdo amerikai kutatóállomásra, ahonnét a lehető leghamarabb Új-Zélandra viszik - közölte honlapján az Egyesült Államok Antarktisz-programját irányító Nemzeti Tudományos Alapítvány.

Buzz Aldrin 1969. július 20-án, mintegy 20 perccel Neil Armstrong után lépett második emberként a Holdra, az eseményt 600 millió ember nézte a tévében, ami akkor rekordnak számított.

Buzz Aldrin az amerikai zászlóval a Holdon Armstrong fényképénForrás: NASA

A történelmi pillanatról készült fotókon majdnem mindenütt Aldrin látható, mivel az elsőként az égitestre lépő Armstrong feladata volt a fényképezés, utóbbinak a Holdon tett első lépéseiről alig van felvétel.

A Hold-misszió világhírűvé tette Buzz Aldrint, aki jelenleg Kaliforniában él és még ma is járja a világot, előadásokat tartva az űrkutatásról és népszerűsítve a Mars tervezett benépesítését. Emellett tanácsadóként segít filmes produkcióknak.