Apró gyíkok éltek az óriás dinók árnyékában

gyík, Magnuviator
A Magnuviator ovimonsensis ősgyík művészi rekonstrukciója
Vágólapra másolva!
A Montanában ásatásokat végző paleontológusok számos fosszília között bukkantak a váratlan leletre. Egy olyan új gyíkfaj ősmaradványát fedezték fel a dinoszauruszok uralkodásának késői időszakából, amelynek legközelebbi ma élő rokonai messze Ázsiában kóborolnak.
Vágólapra másolva!

Az ősi gyík 75 millió éve élt egy dinoszaurusz-fészkelőhelyen. A Magnuviator ovimonsensis névre keresztelt gyík fontos rést tölt ki annak megértésében, hogyan evolválódtak és terjedtek el a gyíkok a dinoszauruszok korában, olvasható a Proceedings of the Royal Society B folyóirat legújabb számában.

Két példányt is találtak

– mondta David DeMar, a cikk vezető szerzője, a Washingtoni Egyetem munkatársa. „Ráadásul nem is egy, hanem két példányra bukkantunk ugyanazon a lelőhelyen, a montanai Egg Mountainen."

A Magnuviator ovimonsensis ősgyík művészi rekonstrukciója Forrás: Misaki Ouchida

A Magnuviator átalakítja a kutatók szemléletét a gyíkokról, a biológia sokszínűségükről és az ökoszisztémában betöltött szerepükről a hüllőknek e gondtalan napjaiban, 75 millió évvel ez előtt a kréta időszakban.

Leguánszerű gyíkok

A Magnuviator szinte teljes csontvázának elemzéséből kitűnt, hogy az állat a leguánszerű gyíkokhoz tartozott, és az amerikai kontinensen talált legrégibb és legteljesebb leguánfosszília.

A Magnuviator ovimonsensis fosszíliája (jobbra a kiemelt csontok) Forrás: David DeMar and Morgan Turner

A mai leguánfélék közé olyan élőlények tartoznak, mint

az óvilági kaméleonok, az Amerika trópusi vidékein élő leguánok és anoliszok vagy a híres, „Jézus Krisztus-gyíkok"-nak becézett vízen járó baziliszkuszok.

De anatómiája alapján a Magnuviator a legjobb esetben is csak távoli rokona ezeknek a modern gyíkcsoportoknak, amelyek többsége csak a nem madárszerű dinoszauruszok után jelent meg. A gyíkok és más hüllők jelentős része kipusztult 66 millió éve.