Felvétel készült az egyik legveszélyesebb kisbolygóról

óriás aszteroida
Vágólapra másolva!
Ötmillió kilométerre haladt el mellettünk múlt héten a 2015 BN509 nevű aszteroida, az égitestről sikerült radarfelvételeket is készíteni. A potenciálisan veszélyes objektumok közé tartozik, ami azt jelenti, hogy egy nap akár a Földbe is becsapódhat. Ha ez megtörténik, iszonyú pusztítást vihet véghez.
Vágólapra másolva!

A 2015 BN509 impozáns űrszikla: 200 méter széles és 400 méter hosszú, így méretét tekintve felülmúlja még az Empire State Buildinget is. A kisbolygó a múlt hét elején száguldott el a Föld mellett, sebessége elérte a 70 500 kilométer per órát. A radarképeket az Arecibo Obszervatórium készítette.

Forrás: NASA

Az égitest úgy néz ki, mint egy földimogyoró, ami arra utal, hogy úgynevezett kettős aszteroidáról beszélhetünk – vagyis az égitest eredetileg két kisbolygóból állt, amik olyan közel keringtek egymáshoz, hogy végül összeütköztek. A kettős aszteroidák gyakorinak számítanak, nagyjából minden hatodik kisbolygó közülük kerül ki.

Forrás: NASA

A potenciálisan veszélyes aszteroidák pályája körül sok a bizonytalanság, gyakorlatilag megjósolhatatlan, hogy mikor történik egy olyan esemény, ami miatt a röppályájuk módosul.

Éppen ezért tartják a kutatók fontosnak ezek megtalálását és nyomon követését.

A 2015 BN509-es kisbolygó a pályaszámítások szerint metszi a földpályát, ezért is tekintik a fokozatosan veszélyes aszteroidák közé tartozó égitestnek.

A 2015 BN509 és a Föld pályája Forrás: NASA

Az Arecibo Obszervatóriumhoz hasonló távcsövek megfigyelései elengedhetetlenek: információkat adhatnak a kisbolygók méretéről, alakjáról, összetételéről, valamint felszínéről, a kapott adatok alapján pedig modellek állíthatók fel, szimulációk készíthetők. Ezekkel megbecsülhetővé válik, mekkora egy esetleges becsapódás valószínűsége.