Több mint 80 delfin pusztult el Florida partjainál

delfin, partra vetődés
Delfinek partra vetődése a floridai Hog Key-nél
Vágólapra másolva!
Több tucat kis kardszárnyú delfin vetődött partra a hétvégén a floridai Everglades nemzeti park egy félreeső partvidékén, írja a NOAA. Az állatok nagy részét nem tudták megmenteni. Az okok ismeretlenek.
Vágólapra másolva!

Összesen 95 kis kardszárnyú delfin (Pseudorca crassidens) vetődött partra Hog Key-nél, Florida délnyugati partjánál – jelentette az Egyesült Államok Nemzeti Óceán- és Légkörfigyelő Szervezetének halászati részlege (NOAA Fisheries Services).

Kis kardszárnyú delfin Forrás: Wikimedia Commons

Az állatokat az Egyesült Államok parti őrsége pillantotta meg szombaton. Azóta 82 egyed már elpusztult. Ez volt az eddigi legnagyobb tömeges partra vetődés az államban.

Nem egyértelmű a természetvédelmi státusz

A kis kardszárnyú delfin a delfinfélék (Delphinidae) családjának negyedik legnagyobb faja. A 4-6 méter hosszú állatok hasonlítanak a valódi kardszárnyú delfinekre, de kisebbek, és hiányoznak róluk az orkákra jellemző fehér foltok.

Noha a kis kardszárnyú delfineket látták már olyan északon is, mint Alaszka és Kanada nyugati része, jellemzően trópusi állatok.

Rendkívül erős köztük a társas kötelék,

rendszerint 10-20 egyedet számláló csoportokban fordulnak elő, amelyek akár több százas iskolákba állhatnak össze.

A Természetvédelmi Világszövetség vörös listája szerint kevés az adat, hogy meghatározzák a kis kardszárnyú delfin természetvédelmi státuszát. A Hawaii-szigetek környékén élő populációkat veszélyeztetettnek nyilvánították, míg a floridai állományok – amelyek összlétszámát 780 egyedre becsülik – nem élveznek szövetségi védelmet.

Nagyon nehéz az okok kiderítése

A mostani partra vetődés és tömeges pusztulás okát egyelőre nem sikerült meghatározni, bár a NOAA bejelentette, hogy biológusok fogják elemezni az elpusztult állatokból vett mintákat a következő hónapokban.

Delfinek partra vetődése a floridai Hog Key-nél Forrás: NOAA

Ez elég trükkös feladat. A NOAA által 1991 óta vizsgált 62 „szokatlan mortalitási esemény”-nél legalább 30-féle ok merült fel eshetőségként a toxikus algavirágzástól kezdve az emberekkel való konfliktusokig, például halászhajókkal való ütközésekig.