Döbbenetes talány: Magyarország méretű lyuk nyílt az Antarktiszon

polynya, Antarktisz
Az antarktiszi jégtakaróban megnyílt lyuk műholdról készített képe
Vágólapra másolva!
Egy majdnem Magyarország méretű lyuk nyílt meg az Antarktiszon. A kutatók egyelőre csak találgatnak, hogy mitől jött létre a szokatlan képződmény.
Vágólapra másolva!

Az óriási, rejtélyes lyuk „igen figyelemreméltó", mondta Kent Moore légkörfizikus, a Torontói Egyetem professzora a Motherboard ismeretterjesztő portálnak.

Az ilyen tengerjéggel körülvett nyílt vízi területeket polynyáknak nevezi a szaknyelv. Ezek az Antarktisz partvidéki területein alakulnak ki. Ezek megjelenése nem szokatlan.

Az antarktiszi jégtakaróban megnyílt lyuk műholdról készített képe Forrás: MODIS-Aqua via NASA Worldview; sea ice contours from AMSR2 ASI via University of Bremen

A mostani esetben az a furcsa, hogy

ez a polynya mélyen a jégtakaró belsejében jött létre,

magyarázta Moore, és olyan folyamatok alakíthatták ki, amelyet egyelőre nem értenek a szakemberek.

„Több száz kilométerre helyezkedik el a jégtakaró peremétől. Ha nem lenne műholdunk, nem is tudnánk, hogy ott van."

A mostani lyuk területe legnagyobb kiterjedésekor elérte a 80 000 négyzetkilométert. Az 1970-es években már létrejött egy polynya ugyanezen a helyen, azaz az antarktiszi Weddell-tengeren. Akkor azonban még nem volt meg a kellő felszerelés a jelenség tanulmányozásához.

A múlt évben néhány hétig szintén megfigyelhető volt a jelenség, és most újra megnyílt a lyuk. Talán most sikerül jobban megérteni a jelenség hátterét, mondta Moore.