3,3 millió dollárért kelt el a pénzérmék királya

Vágólapra másolva!
Az "amerikai pénzérmék királya", egy 1804-ből származó ezüstdollár 3,3 millió dollárért (956 millió forint) kelt el – közölte a kaliforniai Santa Ana-i Stack's Bowers galéria.
Vágólapra másolva!

A dallasi Mack Pogue ingatlanmágnás és fia, Brent érmegyűjteményének két év alatt öt alkalommal tartott árverése pénteken rekordösszeggel ért véget, a nagyjából 200 darabos kollekcióért majdnem 106,7 millió dollárt adtak. Szakértők szerint az éremgyűjtemények között ez rekordösszeget jelent.

A aukciósház szerint a világ legnagyobb éremgyűjteményét árverezték el. Az ezüstdollárosból a galéria szakértői szerint már csak nyolc példány létezik. "Nincs híresebb, vágyottabb, értékesebbnek tartott amerikai pénzérme, mint az 1804-es ezüstdolláros. Eredetileg állami vendégek ajándékának szánták.

A pénteki aukció mintegy 21,4 milliós bevétellel zárult, az eladott kincsek között volt egy 1811-es félcentes, amely 998 750 dollárt ért egy gyűjtőnek, valamint egy 1793-as, úgynevezett Liberty Cap cent, amelyért 940 ezer dollárt fizettek.