Európától Chilén és Hawaiion át a Déli-sarkig nyolc távcső figyelte az elmúlt öt éjszaka csillagrendszerünk központját, hogy képet nyerjenek az ott rejtőző óriás fekete lyukról.

Szervezett vadászat a fekete lyukra

"Ahelyett, hogy építenénk egy óriási teleszkópot (amely esetleg a saját súlya alatt összedőlne), több obszervatórium munkáját koordináltuk, mintha egy óriási tükör kis darabjai lennének" - mondta el Michael Bremer csillagász, az Event Horizon Telescope (EHT) program egyik vezetője.

A programba több, egymástól távol fekvő csillagászati obszervatórium is bekapcsolódott ( A kép illusztráció)Forrás: Brit Királyi Obszervatórium


Így akkora virtuális teleszkópunk van, mint a Föld mérete, nagyjából 10 ezer kilométer átmérőjű"

- tette hozzá. Márpedig minél nagyobb egy teleszkóp, annál jobban látszódnak a részletek. A világméretű szövetség célja, hogy megfigyeljék a Tejutat, és a középpontját uraló szupermasszív fekete lyukat, a Sagittarius A* nevű objektumot.

Négymilliószoros naptömegű a titokzatos objektum

A Földtől mintegy 24 ezer fényévnyire található titokzatos objektum tömege a Nap négymilliószorosának felel meg, de térfogata kicsi.

Annyira tömör, hogy még a fény se hatol át rajta, így közvetlenül nem lehet megfigyelni.

 

A Tejút így látszik a FöldrőlForrás: Wikimedia Commons


Az elmélet szerint amikor a fekete lyuk elnyeli az anyagot, fényt bocsát ki.

A milliméteres hullámok megfigyelésére is alkalmas EHT program képes ezt a sugárzást érzékelni. A csillagászok abban bíznak, hogy így megfigyelhetik a fekete lyuk eseményhorizontnak nevezett kerületét.

A Tejútrendszer központjában rejtőző szupermasszív fekete lyuk négymillió naptömeggel rendelkezhetForrás: NASA


"A történelem során most első ízben vannak meg a technológiai eszközeink ahhoz, hogy részletesen figyeljük meg a fekete lyukat" - magyarázta Michael Bremer, az IRAM rádiócsillagászati intézet kutatója. Az Event Horizon Telescope maximális teljesítményen képes egy golflabda méretű fényes tárgyat megkülönböztetni a Holdon.

Több hónapot kell várni a végeredményre

A spanyolországi Sierra Nevadában álló, részben a francia nemzeti kutatóintézet, a CNRS által finanszírozott 30 méteres IRAM-teleszkóp az egyetlen európai állomás, amely részt vett az öt éjszakán át tartó megfigyelésben.

Művészi elképzelés a fekete lyuk környezetéről. Az erős gravitáció még a fényt is magába szippantanáForrás: ESO/L. Calçada

A programban részt vesz a chilei Atacama-fennsíkon álló ALMA rádióteleszkóp, valamint egyesült államokbeli, mexikói és antarktiszi teleszkópok is. Valamennyi jegyzett adatot - állomásonként mintegy 500 terabájtot - ezután az egyesült államokbeli Haystackben működő számítógépes központban dolgoznak fel. "Az adatokat elemezve ki fognak alakulni a képek" - mondta Bremer, aki szerint az eredményekre több hónapot kell majd várni.