Vizuális észlelő képességünk függ attól, hogy milyen kultúrába születünk, állítja egy frissen megjelent tanulmány.

A Kiotói Egyetem vezette azt a kutatást, amiben megvizsgálták, hogy mennyire befolyásolja kulturális környezetünk az egyszerű geometria ábrák felismerésének képességét.

Talán csak azt látjuk, amit megtanulunk látni? Ezt a kérdést tették fel a kutatók.

Már régóta ismert, hogy a gondolkodás és az érvelés mögött meghúzódó mentális folyamatok különböznek a nyugati és keleti kultúrákban. A vizuális felfogás vizsgálatában az eddigi eredmények ellentmondásosak. A kutatás vezetője Yoshiyuki Ueda szerint az eddigi tesztekben túlságosan összetett, komplex tárgyakat mutattak az alanyoknak. Ezért a frissen publikált tanulmány elkészítéséhez egyszerű geometria ábrákat használtak.

A kísérlet

Kanadából, Egyesült Államokból és Japánból származó önkénteseknek különböző hosszúságú vonalak közül kellett a legrövidebbet és a leghosszabbat megtalálni. Azok, akik Észak-Amerikából származtak, sokkal több időt töltöttek el a rövidebb vonal megkeresésével, mint Japánból származó társaik. Egy másik kísérletben különböző ferde vonalak között kellett megkeresni az egyetlen függőlegest. Az eredmény megdöbbentő volt. A japán önkénteseknek majdnem háromszor annyi időbe telt megtalálni az egyetlen függőleges vonalat, mint a többieknek.

A jelenség magyarázata a minket körülvevő írott világban rejlik a kutatók szerint. A keleti írásrendszerekben a jelek megkülönböztetése gyakran a vonalak hosszának felismerésén múlik. Ezzel szemben a nyugati írásban sokkal fontosabb szerepet tölt be a vonalak helyzete.

Forrás: Flickr / Fredrik Rubensson

A teszt alapján megállapítható, hogy különböző kultúrából származók észlelési mechanizmusa is különbözik. A jelenség alaposabb megértéséhez még további vizsgálatok szükségesek.

(Szerző: Földi Péter)