Az apró tengeri meztelencsigák egyik nemzetségének (Clione) új faját azonosították a kutatók a japán Honsú-sziget északi partjainál elterülő Tojama-öbölben, ami azért igazán meglepő felfedezés, mert ezek az állatok a hideg sarkvidéki vizekben szoktak előfordulni.

A Tojama Egyetem szakemberei génvizsgálatokkal erősítették meg, hogy a nemzetség egy eddig ismeretlen, ötödik fajára bukkantak.

A Japán egyik legmélyebb öblének számító Tojama-öböl ökológiai rendszerét tanulmányozó Dzsing Zang elmondta, kollégáival meglepődtek azon, hogy egy arktiszi vizekhez szokott teremtményt ennyivel délebbre fedeznek fel.

A szakemberek csaknem 30 példányt fogtak be az új fajból tavaly augusztusban és körülbelül további százat idén október elején az öböl ezer méteres mélységében.

A kutatók szerint a faj szokatlan élőhelye fontos információkkal szolgálhat a tengervízhőmérséklet emelkedésének hatásairól.

Zang azt tervezi, hogy az eredményeik részletes publikálását követően jelentik csak be az újonnan felfedezett teremtmény tudományos nevét.

Tavaly a Csendes-óceán nyugati részén elterülő Ohotszki-tengerben fedeztek fel egy új Clione fajt, nagyjából száz év óta az elsőt. Ebbe a nemzetségbe tartozik a bájos Clione limacina is, amely meztelen tengeri pillangóként és tengeri angyalként is ismert.

Az ötödik faj egyedeinek testhossza mindössze 5 milliméter és a kutatók szerint óriási számban élhetnek a Tojama-öböl mélyében, ahol alacsony a vízhőmérséklet.