Kevesebb pénzt kap Brazília, mert irtja az esőerdőket

Amazonas, esőerdő, őserdő, dzsungel, Brazília, Para régió, Jamanxim National Forest
Vágólapra másolva!
Norvégia 60 százalékkal csökkentette az Amazonas esőerdői védelmére Brazíliának nyújtott éves támogatását, mert 2016-ban nőtt az erdőirtás mértéke - közölte pénteken a norvég környezetvédelmi minisztérium.
Vágólapra másolva!

Norvégia egy mintegy egymilliárd dolláros, hosszú távú program keretében évente nyújt anyagi támogatást Brazíliának, hogy segítsen elejét venni az amazonasi esőerdők csökkenésének a globális felmelegedés elleni erőfeszítések keretében.

Az erdők az ember által kibocsátott fő üvegházhatású gáz, a szén-dioxid nagy elnyelői, ám Brazíliában az esőerdőt alaposan megritkította a mezőgazdasági területek növeléséért és az iparosítás céljával megvalósított erdőirtás. 2016-ban Norvégia 350 millió norvég koronával támogatta Brazíliát, ami 60 százalékkal volt kevesebb a 2009-2015 között évente átlagosan juttatott 925 millió koronánál.

- hangsúlyozta közleményében Vidar Helgesen környezetvédelmi miniszter.

"Örömmel jegyezhetem meg, hogy a 2017. évi első adatok az erdőirtás mértékének csökkenését mutatják. Ha ez bizonyossá válik, akkor a jövő évben ismét növeljük a támogatást" - tette hozzá a tárca vezető. Norvégia Michel Temer brazil elnök júniusi oslói látogatásakor közölte, hogy csökkenti a támogatást.

Az észak-európai ország, amely az északi-tengeri kőolaj- és földgázbevételeiből hatalmas vagyonnal bír, az esőerdők legnagyobb védelmezője pénzügyi segélyprogramjaival. Brazíliában a 2015 júniusa és 2016 júniusa közötti 12 hónapban 7900 négyzetkilométer erdőt vágtak ki, ez akkora, mint a görögországi Kréta szigetének területe. Az előző 12 hónapban 6200 négyzetkilométernyi esőerdőt irtottak ki. Az elmúlt években azonban az esőerdők éves csökkenése jóval alatta maradt a 2005 előtti évi 19 ezer négyzetkilométernek.