Egy árverésen 62 ezer 500 dollárért (16,6 millió forintért) talált gazdára az az ajtózár, amelynek felfeszítésével 1972-ben kezdetét vette az Egyesült Államok történetének legnagyobb, Nixon elnök lemondásához vezető politikai botránya.

Történelmi ajtókilincs

A kétkilós sárgaréz zárszerkezetet a benne lévő kulccsal együtt, egy vastag falemezbe applikálva, fa talapzaton kínálták megvételre két közjegyző által hitelesített, az eredetiséget igazoló levéllel együtt.

A Watergate-ház WashingtonbanForrás: Wikimedia Commons

Az iratokban James Rednowers lakatos és James Herrald gondnok tanúsítja,

hogy ezt a zárat feszítették fel a Nixon emberei által felbérelt betörők,

hogy bejussanak a Demokrata Pártnak a Watergate-épületkomplexumban, a Virginia sugárút 2600. szám alatt lévő irodájába.

Rendőrségi nyomozás indult a furcsa betörés nyomán

Az öt behatoló a 2-es lépcsőházból a 600-as lakosztályba vezető ajtón át jutott be 1972. június 17-re virradó éjszaka az ellenzéki pártirodába, hogy ott lehallgató berendezéseket helyezzen el. Hajnalban egy biztonsági őr vette észre, hogy valaki szigetelőszalaggal leragasztotta a zárat.

Richard Nixon amerikai elnök csak később keveredett gyanúba a Watergate-botrány kapcsánForrás: Wikimedia Commons

A szerkezetet még aznap kicseréltették, a rendőrség pedig nyomozást indított betörés gyanújával.

Bár akkor még nem lehetett tudni, milyen történelmi jelentőségű végkifejlete lesz a rejtélyes ajtófeltörésnek, a régi zárat a kihívott lakatos, James Rednowes megőrizte, és tőle kérte vissza évekkel később a Watergate-komplexum gondnoka, James Herrald.

Béna kacsa lesz Nixon elnökből

"Az amerikaiak képzeletét öt évtizede ragadja meg a Watergate-ügy. A Nixon-kormányzat bukását szimbolizáló zár egyaránt számot tarthat történészek és gyűjtők érdeklődésére" - írta ajánlásában az árverést lebonyolító aukciósház tulajdonosa, Nate D. Sanders. Mindmáig Richard Nixon az egyetlen amerikai elnök, aki hivatali ideje alatt 1974-ben lemondásra kényszerült.

Nixon egyre kínosabb magyarázkodásokra kényszerültForrás: ASSOCIATED PRESS/AP1973/Anonymous

A botrány kirobbanás után eleinte még csak azzal vádolták az elnököt, hogy fedezni kívánta a betörés végrehajtásával meggyanúsított embereit. Három évtizeddel a botrány, illetve Nixon lemondása után azonban bebizonyosodott, hogy az elnök személyesen adott utasítást arra, hogy a Demokrata Párt elnöke, politikai riválisa Larry O'Brian főhadiszállására – amely a Watergate-házban volt – titokban szereljenek fel lehallgató készülékeket.

Tüntetők Nixon elnök lemondását követelik a Watergate-botrány kirobbanása utánForrás: Wikimedia Commons

A 20. század legnagyobb amerikai politikai botrányában az elnök – megelőzendő a bűnvádi eljárást - 1974. augusztus 9-én kénytelen volt bejelenteni lemondását.