Lefejezett egy kígyót, ami utána történt, arra senki sem számított

csörgőkígyó
(dpa file) - The picture shows a Crotalus viridis, a venomous rattlesnake species, in Minnesota, USA, 2005. Photo: Ronald Wittek
Vágólapra másolva!
Egy texasi férfit sürgősségi mentőhelikopter szállított kórházba. Megmarta egy kígyó, de nem is akárhogy: a csúszómászó azután harapott, hogy a férfi lefejezte a hüllőt.
Vágólapra másolva!

Jennifer Sutcliffe és férje éppen a kertben dolgozott, amikor észrevették a 1,2 méter hosszú csörgőkígyót. A látvány nem döbbentett meg senkit, a csörgőkígyók gyakorinak számítanak az USA e részén. A férfi úgy döntött, nem veszélyezteti a család egyetlen tagjának sem a testi épségét, így ásójával lefejezte a kígyót.

Miután már biztos volt abban, hogy az állat kilehelte a lelkét, felvette a földről a kígyófejet. Mint kiderült, ez óriási hiba volt, a fej váratlanul megmarta a férfi kezét, és beleeresztette halálos mérgét. Az áldozaton csakhamar rohamok lettek úrrá, olyannyira, hogy félúton a kórházba menet már mentőhelikopter segítségére volt szükség. Egyetlen hét alatt 26 ellenszérumot kellett a sérültnek beadni, aki végül felépült, igaz, veséje már sohasem lesz a régi.

Csörgőkígyó Forrás: AFP/DPA/Ronald Wittek

Miért ne fejezzünk le kígyókat?

A szakértők hangsúlyozzák: ha látunk egy mérgeskígyót, inkább hagyjuk békén, tartsunk megfelelő távolságot tőle, de legfőképpen semmiképpen se fejezzük le.

A hüllők és az emlősök idegrendszere ugyanis drasztikusan „máshogy van huzalozva”, így a levágott kígyófej és annak méregmirigyei a lefejezés után is tovább működnek.

Hogy meddig, azt a szakértők sem tudják, de egyes becslések szerint a lenyisszantott fej akár 12 óráig is életben maradhat.

A csörgőkígyók mérge rendkívül veszélyes, a kutatások szerint az USA területén évente 7000 marásos eset történik.

Forrás: IFL Science