Rengeteg, XVI. századi ezüstpénzt talált egy vállalkozó a kunmadarasi repülőtér mellett. A lengyel pénzekből álló lelet ritkának számít Magyarországon.

Öt-hatezer darab, az első mérések szerint 11 kilogramm tizenhatodik századi ezüstpénzt talált egy helyi vállalkozó a kunmadarasi repülőtér melletti egy-másfél hektárnyi építési telken.

Az eddig megvizsgált érmék mindegyike lengyel veretű – közölte Polgár Zoltán, a szolnoki Damjanich János Múzeum régésze pénteken az MTI-vel.

Forrás: MTI/Mészáros János

Polgár Zoltán egyedülállónak nevezte a leleteket: Ez olyan, mintha Krakkóban találtak volna egy Szent István pénzeiből álló éremleletet.

A ritka, építkezés közben előkerült leletek feltehetőleg egy különleges történelmi eseményhez kötődnek, de ennél többet egyelőre nem lehet tudni.

Az eddigi vizsgálatok szerint az időben utolsó érme 1578-as, Báthory István erdélyi fejedelem és lengyel király verete.

A leletek között a leggyakoribb I. Zsigmond lengyel királyi verete, de Brandenburgi Albert első porosz herceg verete is szerepel az érmék között – fűzte hozzá. Polgár Zoltán elmondta: a viszonylag jó minőségű ezüstből készült érmék súlya egyenként körülbelül kettő gramm, a félgarasok mérete 2,1-2,2 centiméter, a garasé 2,3-2,4 centiméter.

A kézi erővel vert pénzek nem teljesen egyformák.

A szabad városok korabeli számadáskönyvei alapján körülbelül egy század katona havi zsoldjával volt egyenértékű, és a címletek – az aprópénznek számító fél –, valamint az egész garasok is erre utalnak. Négy ilyen pénzérme egy napi díj volt egy átlagos napi munkáért – árulta el.

Nagyon sok lengyel pénz volt a vizsgált időszakban, mivel Európában a legtöbb ezüstöt Erdélyben és a Felvidéken, tehát a Magyar Királyság területén bányászták, amikor az két részre szakadt a török hódítás miatt.

Polgár ZoltánForrás: MTI/Mészáros János

Tallérokat, nagy értékű pénzeket verettek, a kis értékű forgalmi pénz verése akkoriban szinte megszűnt, ezért áramlottak be a német és a főleg lengyel pénzek. Az ezüstpénzeket restaurálni fogják a szolnoki Damjanich János Múzeumban, ahol a közönség is megtekintheti majd az érméket május 26-án, a Régészet Napján.