Baktériumok tehetik lehetővé, hogy az ember megtelepedjen a Marson

2018.06.16. 15:27

Az Ausztrál Nemzeti Egyetem nemzetközi kutatócsoportja felfedezett egy olyan baktériumot, amely alacsony fényviszonyok és rideg körülmények között is képes létezni, és ez a sajátossága elősegítheti az ember jelenlétét a Marson.

Ez lehet a jövő egyik nagy lehetősége

A Földön több mint 2,5 milliárd éve jelen lévő Chroococcidiopsis nevű cianobaktérium fotoszintézisének folyamata lehet a kulcs az oxigéntermeléshez más bolygókon - vélik a kutatók.

A kietlen fagyos pusztaságokkal pettyezett vörös bolygó meghódítása évtizedek óta mozgatja az asztronautika fantáziájátForrás: NASA

Miközben a normális baktérium a napfényt használja ahhoz, hogy vízből oxigént termeljen, a Chroococcidiopsis ugyanezt a fotoszintézist képes elvégezni olyan gyenge fényviszonyok között,

mint amilyenek a Marson is uralkodnak.

 

Emberek a Marson a művész elképzelése szerintForrás: Pat Rawlings / NASA

A kutatócsoportban részt vevő Ausztrál Nemzeti Egyetem tudósai közölték, remélik, hogy a baktérium működésének megértése segíthet abban, hogy oxigént termeljenek és életszigeteket hozzanak létre más bolygókon.

Nekik köszönhetjük az oxigéndús földi atmoszférát

"Ez tudományos-fantasztikusnak hangzik, de az űrkutatási hivatalok és magánvállalatok szerte a világon megpróbálják ezt a törekvést megvalósítani a nem oly távoli jövőben" - idézte Elmars Krauszt, az ANU kutatóját az egyetem közleménye. "

Cianobaktérium telepek, úgynevezett sztromatolitok az ausztráliai Shark Bay árapály-zónájábanForrás: Wikimedia Commons

A Föld oxidatív légkörét a cianobaktréiumok hozták létre" - tette hozzá. A cianobaktériumok voltak az első oxigéntermelő fotoszintézist folytató élőlények.

A földtörténet során jelentős szerepet töltöttek be a légkör oxigénnel való dúsításában.

 

Prekambrium végi tájkép. Az előtérben, az ősóceán partján cianobaktériumok által létrehozott telepek, sztromatolitok láthatókForrás: imgkid.com

A Föld eredetileg reduktív légkörét ezek az élőlények alakították át oxidatív légkörré mintegy 2,2-2,5 milliárd évvel ezelőtt.

A nagy túlélők szinte mindent kibírnak

"Amikor a fény alacsony szintű, és amikor csak vörös fény létezik, akkor egy teljesen más képességű fotoszintetikus gépezet kapcsolódik be.

Lehet, hogy a cianobaktériumok a jövő kulcsai a Marson való letelepedéshezForrás: Mars One

Ezek az organizmusok a fotoszintézist elméletileg munkára fogják levegő létrehozására, amelyet az ember belélegezhet a Marson"

- magyarázta a kutató.

A Nemzetközi Űrállomás az ISS-hez csatlakozott Endaveour űrsiklóval. A cianobaktériumok jól érezték magukat az űrbéli viszonyok között isForrás: NASA

A cianobaktériumok bizonyos fajtáit megtalálták rideg körülmények között, például az Antarktiszon, vagy a Mojave-sivatagban az Egyesült Államokban, és a világűrben lévő Nemzetközi Űrállomás kísérleteit is túlélték.

(Forrás: MTI)

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK