Egy nincstelen tinédzser, akinek több millióan adtak egy-egy pennyt

pénz
Végül összegyűlt a vágyott összeg - és még egy kicsivel több is
Vágólapra másolva!
Az elmúlt években rengeteg olyan finanszírozási és kölcsönös segítségnyújtási szolgáltatás indult, amelyek a leendő egyetemi hallgatóknak, vállalkozásoknak és magánszemélyeknek kínálnak segítséget ahhoz, hogy adományokat és kölcsönöket kérjenek egy weboldalon keresztül barátoktól, családtagoktól és idegenektől. A közösségi finanszírozás mindent megváltoztató gondolata azonban egész kicsiben, az 1980-as évek végi Amerikában indult, amikor egy nincstelen fiatalember szokatlan és elképesztő módon gyűjtötte össze a tandíjához szükséges összeget. Mike Hayes összesen 2,8 millió embertől kért egy-egy pennyt. Ötletével végül 28 ezer dollárt szerzett, amiből ki tudta fizetni az összes egyetemi költségét, és a fennmaradó összegből még egy diáktársának is segített.
Vágólapra másolva!

Nem tudta kifizetni az egyetemi költségeket

A tizennyolc éves Mike Hayes 1987-ben végzett a középiskolában, és felvételt nyert az Illinois-i Egyetem egyik tudományos programjára, ám finanszírozási problémái akadtak. Édesapja gyógyszerészként, édesanyja tanárként dolgozott, ám a fiú mellett négy testvérét is igyekeztek a lehetőségeikhez mérten a legjobban támogatni.

Mike Hayes osztott és szorzott, és végül igen borsos összeget kalkulált az egyetemi költségekre Képillusztráció: pexels.com

Mike már a középiskolai tanulmányai mellett beállt a gyógyszertárba dolgozni, ám az itt kapott 2500 dollár igencsak csekély összegnek számított ahhoz, hogy ki tudja fizetni belőle az egyetem négyéves tandíjat és költségeit.

Mike irigykedve nézte az egyetemistákat és számolgatta a pénzét Forrás: pexels.com

Ez hozzávetőleg 28 000 dollárt (mai árfolyamon körülbelül 57 000 dollárt, azaz közel 16 millió forintot) tett ki. Hayes végül úgy döntött, hogy nem akarja, hogy a szülei adósságba verjék magukat, és megpróbált másféle módot kieszközölni arra, hogy előteremtse az egyetemhez szükséges összeget.

A földön heverő egypennys adta az ötletet

Egyik nap épp a városban sétált, amikor megpillantott a földön egy egypennys érmét. Ekkor kezdett eltűnődni azon, hogy ha csak egyetlen pennyt kérne az emberektől, az biztosan senkinek sem hiányozna a családi költségvetésből.

A földön heverő egycentes adta az ötletet Forrás: Wikipedia

Osztott és szorzott, majd így jött az ötlet, hogy a szükséges összeg érdekében meggyőzzön 2,8 millió embert, hogy adjanak neki egy-egy pennyt.

A tinédzsernek ekkor jutott eszébe a közösségi finanszírozás kezdetleges ötlete.

Mike Hayes kiszámolta, hogy mindenkinek csak egy-egy pennyvel kell beszállnia Forrás: Shutterstock

1987-ben azonban a világon még nem létezett az Internet (Tim Berners-Lee informatikus csak 1991-ben mutatta be az embereknek, hogy mi is az a világháló, és hogyan használhatók a böngészők), és

Mike Hayes azon törte a fejét, hogy hogyan tudja elérni azt a 2,8 millió embert, hogy összegyűljön az áhított 28 ezer dollárja.

Ebből fordult segítségért a híres napilap, a Chicago Tribune rovatvezetőjéhez, Bob Greene-hez, aki újságíróként kezdte pályafutását, és cikkei több mint kétszáz újságban jelentek meg országszerte. Már majdnem tíz éve dolgozott a Tribune-nál, amikor találkozott Hayes kérésével.

Az újságcikken keresztül próbált meg pénzt gyűjteni

A rovatvezetőnek nagyon tetszett a fiatalember innovatív ötlete, és látott benne fantáziát. Közösen megfogalmazták a kérést, és 1987. szeptember 6-án megjelent Hayes kérése a Chicago Tribune hasábjain. A cikkben írtak az egyetemre vágyó tinédzser vágyairól, és részletesen megindokolták azt, hogy miért tesznek olyan jót Greene olvasói, ha egy-egy pennyt küldenek.

Bob Greene Forrás: Wikipedia

– kérte Hayes.
Greene arra kérte olvasóit, hogy a cikkben megadott postafiók címére küldjenek egy borítékban egy pennyt.

A Chicago Tribune egyik 1970-es kiadása Forrás: Wikipedia

És bár az újító ötlettel előálló fiatalember nagyon bízott a rovatvezető meggyőző képességében, mégsem hitte, hogy az újságcikk valóban eléri majd a kívánt célt. Egy penny postázásának költségei ugyanis körülbelül az adomány 22-szeresét tették ki akkoriban. Ám a dolog évekkel a közösségi média előtt működött, és vírusként terjedt.

Nyolcméteres magasságban álltak a levelek

Kevesebb, mint egy hónappal Grenne cikkének megjelenése után Mike Hayes már körülbelül 23 ezer dollárnyi adományt kapott. Mindez több mint 70 ezer levélben érkezett penny, ötcentesek, tízcentesek és negyeddollárosok formájában a világ minden tájáról.

A világ minden tájáról érkeztek levélben az adományok Forrás: pexels.com

Ezek közül több érmét kézzel kellett lemosni, hogy megszabadítsák azokat a ragasztó maradékától, amivel a borítékokhoz csatolták őket.

Három ember csekket küldött, száz-száz dolláros összeggel.

A helyi kis postára annyi levél érkezett, amennyit már szinte nem is győztek. A postamester szerint körülbelül nyolc méter magasan álltak a postázóban a Mike Hayes-nak címzett borítékok.

Többen üzenetet is írtak Mike-nak Forrás: pexels.com

Végül az elsöprő siker előtt értetlenül álló, ám igen boldog fiatalember összesen 2,9 millió pennyt gyűjtött, és 90 ezer levélnyi adománnyal volt gazdagabb. Sokan át tudták érezni helyzetét, és rengeteg, szintén egyetemre készülő diáktársa küldött neki egy-egy pennyt.

Nem véletlenül emlegették csak Penny Mike néven

Mike Hayes az így összegyűjtött pénzből kifizette az összes egyetemi költségét, és úgy döntött, hogy a fennmaradó ezer dollárt egy olyan egyetemi hallgató társának adja, aki szintén nehezen tudta összegyűjteni az összeget a továbbtanuláshoz.

Végül összegyűlt a vágyott összeg - és még egy kicsivel több is Forrás: pexels.com

A tinédzser és a családja megtartotta a hozzá érkező 90 ezer levél nagy részét, és az adományt olyan diáknak szerette volna adni, aki maga is hozzájárult egy pennyvel a sikeréhez.

A nagy halom borítékból véletlenszerűen választott ki egyet addig, amíg meg nem találta azt a családot, akiknek segíteni tudott.

Mike Hayes végül diplomát szerzett az Illinois-i Egyetemen élelmiszer-tudomány szakon, és diáktársai nem véletlenül emlegették csak úgy, hogy „Penny Mike".

Mike Hayes végül elérte célját és diplomát szerzett Forrás: pexels.com

– mondta a könnyeivel küszködve Mike Hayes, miután az emberek nagylelkűségének köszönhetően 1991-ben lediplomázott.

Megteremtette a közösségi finanszírozás alapjait

Mike Hayes így önkéntelenül is megteremtette a közösségi finanszírozás (más néven crownfunding) alapjait. Azt a támogatási formát, amely során nem egy bank ad pénzügyi segítséget magánszemélyeknek vagy vállalkozásoknak, hanem az erre a célra kialakított internetes közösségi felületen van lehetősége az adományt igénylőknek a pénzgyűjtésre.

Mike önkéntelenül megteremtette a közösségi finanszírozást Forrás: pexels.com

Mike Hayesnak köszönhetően 1987 után jelentősen javultak az oktatás finanszírozásához kapcsolódó lehetőségek is.

Többek között a nemzetközi Kickstarter, a GoFundMe, a GiveCollege, a Pave és az Upstart (Magyarországon egy adománygyűjtő oldal, az adjukossze.hu működik) szolgáltatásainak köszönhetően a leendő egyetemi hallgatók, a start-up cégek és magánszemélyek akár már mind olyan szerencsések lehetnek, mint amilyen egykor Mike volt.

Nem véletlen a mondás, miszerint sok kicsi sokra megy Forrás: pxhere.com

Gyakorlatilag bármire lehet pénzt gyűjteni ezeken az oldalakon egy vállalkozási ötlettől kezdve a civil szervezetek kampányain át egy oktatási cél eléréséig.