A Tibeti-fennsík gleccsertavai fenyegetik a környező településeket

gleccser Enjoy scenery of No.40 Glacier in southwest China's Tibet  China Chinese Tibet Bhutan boundary no.40 Cuojia Glacier
Scenery of the No.40 Glacier (also called Cuojia Glacier), next to the no.40 boundary monument of the China-Bhutan border, in southwest China's Tibet Autonomous Region, 19 September 2018.
Vágólapra másolva!
A környező települések elárasztásával fenyegetnek a Tibeti-fennsík gleccsertavai - figyelmeztetnek a kutatók a témában született eddigi legátfogóbb tanulmányban.
Vágólapra másolva!

Egy svájci és kínai szakemberekből álló kutatócsoport a régió 1300 gleccsertavánál - a jégárak völgyében kialakuló, kőzetes üledékkel körülhatárolt tavaknál - végzett vizsgálatokat és megállapította, hogy azok 16 százaléka (210) jelentene komoly fenyegetést a környező településekre, ha kiöntene a medréből.

A szakemberek szerint számos tényező kiválthatja egy gleccsertó "kitörését". A tibeti régióban az egyik leggyakoribb kiváltó ok a gleccser meredek lejtőjéről a tóba zuhanó jéglavina lehet, amely hatalmas hullámokat generálhat.

"Az instabil tavak jelentős része ugyanakkor túl messze van az ember lakta területektől" - mondta el Simon Allen, a Zürichi Egyetem munkatársa az Európai Földtudományi Egyesület (EGU) bécsi közgyűlésén.

Tibeti gleccsertó Forrás: Imaginechina/Wen sihai - Imaginechina/Wen Sihai

"A csaknem kétezer tóból mindössze 210 jelent potenciális fenyegetést az emberi településekre. Ez ugyanakkor fontos információ a helyi törvényalkotók számára azzal kapcsolatban, hogy mely tavakra összepontosítsák a figyelmüket" - tette hozzá a kutató, aki a pekingi Tibeti-fennsík Kutatóintézet munkatársaival végzett vizsgálatokat a fennsíkon.

A kutatók által a legveszélyesebbnek ítélt harminc tavat rangsoroló lista élén a Cirenmaco áll, amelyhez három jelentős természeti katasztrófa is kötődik az elmúlt száz évből. 1981-ben 200 ember halt meg a tó áradásakor.

"Az ilyen típusú tanulmányokat 5-10 évente meg kellene ismételni, mert ezek a tavak folyamatosan nőnek, miközben újak is keletkeznek" - jegyezte meg Allen. Hozzátette: ezt a tanulmányt a Tibeti-fennsíkot körülölelő ázsiai hegyvonulatok térségében is meg kellene ismételni, ugyanis ezeken a területeken rengeteg pénzt áldoznak a gleccsertavak kiáradását érintő projektekre, melyeket épp ilyen jellegű tanulmányokkal kellene kezdeni, hogy a pénzek ne vesszenek oda a rosszul megválasztott területek vagy tavak miatt.