Engedélyezték a néha bizarr tradicionális kínai orvoslási módszereket

Évente többször kerülnek kézre illegális kereskedők
Vágólapra másolva!
A vadon élő állatok gyakran a testrészeikkel és életükkel fizetnek az emberi gyógyulásba vetett hitért. A több ezer éves múltra visszatekintő tradicionális kínai orvoslás egy sor hol normális, hol teljesen bizarr eljárást takar. A gyógynövények, a tigriscsontok és a szarvaspénisz épp olyan szerves része, mint nyugaton az antibiotikum vagy a tabletták.
Vágólapra másolva!

Igent mondtak a tradicionális gyógymódokra

A természetvédők már régóta azzal vádolják az Egészségügyi Világszervezetet (WHO), hogy önkéntelenül is részt vesz a veszélyeztetett fajok és egyes, a kihalás szélére sodródott állatok elpusztításában. A viták tovább fajultak, miután a WHO a napokban több száz tradicionális kínai gyógymódot (TCM) fogadott el a nemzetközi iránymutatásaiban.

Az akupunktúra hatásait évezredek óta eredményesnek tekintik Forrás: pexels.com

Ezzel mintegy igent mondtak a tudományosan erősen megkérdőjelezhető, tradicionális módszerre, amelyekben gyakran használják fel

a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján a veszélyeztetett fajok közé sorolt jaguár, tobzoska vagy épp a rinocérosz egyes testrészeit.

A WHO a hétvégén ugyanis úgy döntött, hogy a kínai módszereket lehetséges gyógyítási formaként beleveszi a betegségek rangos nemzetközi osztályozását tartalmazó jelentésének (International Classification of Disease: ICD) legutóbbi, 11. kiadásába.

„Jóváhagyási jelzésnek" tekinthetik a határozatot

Több természetvédő szervezet, köztük a nagymacskákat védő Panthera, a környezetvédelem elhivatott ügynöksége (Environmental Investigations Agency) és a vadvilág megmentésén fáradozó Wildlife Conservation Trust arra hívta fel a figyelmet, hogy egy olyan befolyásos szervezet, mint a WHO ezzel az egészséges populációkban élő fajok gyors eltűnését is eredményezheti.

A feketepiacon vagyonokat érnek a pikkelyei Forrás: Imaginechina/Hai Ou

Az Egészségügyi Világszervezet azonban kijelentette:

ellenzi az állati testrészek gyógyászati célú felhasználást és támogatja a veszélyeztetett fajok nemzetközi védelmét.

John Goodrich, a Panthera tigrisprogramjának vezető kutatója és igazgatója szerint azonban minden ehhez hasonló intézkedés egy globális „jóváhagyási jelzésnek" tekinthető a tradicionális kínai gyógyászati módszerek számára, beleértve a vadon élő állatok testrészeinek a felhasználását is.

Évente többször kerülnek kézre illegális kereskedők Forrás: commons.wikimedia.org


– mondta.

Tovább lendítheti a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelmét

A dolog pikantériája, hogy az Egészségügyi Világszervezet pont egy hónappal azután jelentette be a döntését, hogy Szingapúrban lefoglalták az eddigi legnagyobb, illegálisan csempészett tobzoska pikkelyekből álló szállítmányt. Közben Malajziában hasonlóan drámai méretű, mintegy 30 tonnányi tobzoska testrészekből álló telepet fedeztek fel a hatóságok.

Kínában a tigris csontozatát afrodiziákumként tartják Forrás: pexels.com

A természetvédők aggódnak, mert szerintük még a szabályozott, törvényes tenyésztési programok is gyakran fedezik a veszélyeztetett fajok illegális kereskedelmét, amit ez az intézkedés tovább lendíthet. Szerintük a WHO figyelmen kívül hagyja azokat az adatokat, amelyek azt mutatják, hogy a vadállatok kereskedelme növeli az összetűzéseket és a halálesetek számát az állatok és az emberek között.

– hangsúlyozta a WHO. – Továbbra is támogatjuk a vadon élő állat- és növényfajok nemzetközi kereskedelméről szóló egyezmény végrehajtását, amely védi az orrszarvúkat, a tigriseket és más fajokat.