Dizájnos gomb figyelmeztet az UV-sugárzás veszélyeire

Vágólapra másolva!
Elérkezett a nyár, vele pedig a napsütés és forróság. Nem meglepő módon a legtöbben ilyenkor a strand vagy valamelyik tó esetleg tenger partja felé veszik az irányt. Sokan ugyanakkor nincsenek tisztában azzal, milyen erejű napsütésnek teszik ki bőrüket, ez pedig komoly egészségügyi problémákhoz vezethet.
Vágólapra másolva!

Szerencsére L'Oréal kutatók egy csoportja olyan parányi kütyüt tervezett, ami jelzi a ránk leselkedő veszélyt, és figyelmeztet.

Miért is óvakodjunk a leégéstől? Mert módosulnak és elhalnak a bőrben lévő sejtjeink tőle. Az a hámlás, ami annyira megkeseríti az életünket nyáron gyakorlatilag a halott sejteket jelenti, amiktől a szervezet megszabadul.

A nap háromféle sugárzása közül az UVC nem éri el a földfelszínt, ezért nem is kell vele foglalkoznunk. Az UVA és UVB sugárzás azonban egyre nagyobb mennyiségben érkezik a felszínre, és így a mi bőrünkre is: az UVB felelős a leégésért, az UVA pedig a hosszú távú következményekért (mint a bőrrák, a pigmentfoltok vagy az idő előtti öregedés).

Arról, hogy milyen faktorú naptejjel érdemes kenni magunkat, korábbi cikkünben olvashat részletesebben.

Forrás: AFP/Jaime Reina

Aprócska UV-érzékelő ad információt a veszélyes napsugarakról

Bőrünk védelme érdekében tehát nem árt tudni, milyen típusú és erejű UV-sugárzásnak vagyunk kitéve. A technológia elképesztő mértékű fejlődésének hála, ennek ellenőrzéséhez mára nem kellenek óriási méretű berendezések, egy parányi kütyü is el tudja végezni a feladatot.

Ilyen eszköz a L'Oréal által fejlesztett La Roche-Posay My SkinTrack UV is, amelyről a termék megálmodásában kulcsszerepet játszó szakember, Guive Balooch (L'Oréal's Technology Incubator) mesélt az Origónak a párizsi Vivatech kiállításon.

– magyarázta Balooch, mi ösztönözte az eszköz megalkotását.

Az UV-szenzor leginkább egy apró, dizájnos gombocskára emlékeztet, amit rögzíthetünk a ruhánkra vagy táskánkra, de akár nyakláncként, akár karkötőként is lehet viselni. Mégsem ez a legizgalmasabb benne, hanem az, hogy működtetéséhez egyáltalán nincs szükség akkumulátorra, így tölteni sem kell, az energiát a Nap sugárzása biztosítja. Ennek is köszönhető, hogy az érzékelő akár 5-10 évig is működőképes marad. A szenzort úgy alkották meg, hogy az ellenáll a víznek, így úszás közben is viselhető.

Forrás: Loreal

Az érzékelőre eső fényből a készülék ki tudja mutatni az UVA és UVB sugárzás mértékét, amiket aztán az okostelefonra lehet továbbítani. A telefon és a szenzor közötti kommunikáció NFC (Near field communication) kapcsolódás révén lehetséges. Ez azt jelenti, hogy nem kell kábel az információátvitelhez, elég az UV-szenzort hozzáérinteni a telefon képernyőjéhez és az adatátvitel megtörténik. A telefonos applikáció az UV-értékek mutatása mellett információt ad - a bőr egészsége szempontjából szintén nem jelentéktelen - nedvességtartalomról, a levegőben lévő szennyezőanyagokról és a pollenszintről is.

A My Skin Track UV érzékelőt már itthon is meg lehet vásárolni az Apple Store-on keresztül. Fontos megjegyezni, hogy a My SkinTrack UV használatához elengedhetetlen az NFC-olvasóval ellátott okostelefon (az iPhone 7 vagy fölött, illetve a 2015-ös vagy az utáni Androidos készülékek többsége már ilyen), az értékeket feldolgozó és tároló alkalmazás pedig az Apple Store vagy a Google Play áruházból érhető el.