Újrahasznosítják a Mount Everesten összegyűjtött hulladékot Nepálban

Mount Everest
A hegymászóknak körülbelül fele hozza le a szemetét a hegyről.
Vágólapra másolva!
Újrahasznosítják Nepálban a Mount Everest, a világ legmagasabb hegycsúcsa térségében a hegymászók által hátrahagyott hulladékot, a konzervdobozokból, műanyag- és üvegpalackokból, gázmelegítőkből és a hátrahagyott hegymászó felszerelésekből poharak, tányérok, lámpák készülnek, amelyeket a háztartások, szállodák egyre szélesebb körben használnak.
Vágólapra másolva!

Nem szükségszerű, hogy a hulladék kárba vesszen

Az egyik legnagyobb természeti kincsük, a Mount Everest környezetének állapotát illető súlyos bírálatok után a nepáli kormány és a hegyi vezetőket tömörítő egyesületek idén összefogtak és hat héten át próbálták megtisztítani a világ legmagasabb csúcsára vezető útvonal térségét.

A hegymászóknak körülbelül fele hozza le a szemetét a hegyről. Forrás: https://phys.org/news/2019-05-bodies-ten-tonnes-rubbish-everest.html

A 14 fős csoport több mint tíz tonna szemetet gyűjtött össze és szállított gépkocsikkal és repülőn a katmandui szemétlerakókba, ahol a munkások kézzel válogatták szét az anyagokat.

– mondta Nabin Bikash Maharjan, a BW2V nevű újrahasznosítással foglalkozó szervezet illetékese. Kell egy kis leleményesség ahhoz, hogy új használati tárgyak készülhessenek belőlük.

Nagy az érdeklődés az összegyűjtött hulladékból készült termékek iránt

A vasat például vasrudakat gyártó üzemekbe küldték, az alumíniumot háztartási edényeket gyártó vállalkozásoknak, a műanyagpalackokból szintén háztartási eszközök készültek.

A hegymászók teleszemetelik a Mount Everestet. Forrás: http://www.bbc.co.uk/newsbeat/article/39442821/tonnes-of-rubbish-is-being-cleared-from-mount-everest

– mondta Ujen Wangmo Lepcha, a lámpákat és üvegtárgyakat gyártó Moware designs képviselője, aki szerint egyre nagyobb a vásárlói érdeklődés az Everesten összegyűjtött hulladékból készült termékek iránt.

A nepáli kormány építtet egy új hmintegy 3800 méter magasan, a Mount Everest-i alaptáborba vezető út mentén.

Itt fogják feldolgozni a hulladékot és együttműködnek majd kézművesekkel és újítókkal új termékek készítésére.

(MTI)