Minden eddiginél több, összesen 327 transzplantációt végeztek tavaly a Semmelweis Egyetem munkatársai, mellyel az Eurotransplant tagállamai között a szívátültetések tekintetében a második, a vese- és májtranszplantációk számát tekintve pedig a negyedik és ötödik helyen áll az egyetem, a nem élődonoros veseátültetések esetében pedig már évek óta vezeti a ranglistát.

Valamennyi átültethető szerv transzplantálása folyik az egyetemen

A jelenleg nyolc országot és 79 aktív transzplantációs centrumot tömörítő Eurotransplanthoz több mint öt éve csatlakozott Magyarország. A Semmelweis Egyetem alapításának 250 éves jubileumi évében azt tűzte ki célul,

hogy öt éven belül a szívtranszplantációk számát tekintve az első,

míg máj- és veseátültetés tekintetében dobogós helyen álljon az Eurotransplant tagállamai között.

A Semmelweis Egyetem elméleti tömbje a Nagyvárad térenForrás: MTI/H. Szabó Sándor

Hazánkban egyedülálló módon szív, máj, vese, hasnyálmirigy és tüdő,

vagyis az összes transzplantálható szerv átültetése folyik az egyetemen,

úgy, hogy a tüdőtranszplantációt minden esetben az Országos Onkológiai Intézettel (OOI) együttműködésben végzik a szakemberek.

Az első sikeres magyar tüdőtranszplantációhoz használt berendezések az Országos Onkológiai Intézet műtőjében. 2015. december 19-én hajtottak végre először sikeres tüdőtranszplantációt Magyarországon,Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

A transzplantáció a legmagasabb, progresszív szintű ellátás,

a műtétre való felkészülés eseténként hónapokat is igénybe vehet,

maga a műtét – szervtől függően – 5-12 órán át tarthat, az utógondozás első időszakában pedig hetekig a klinikán tartózkodnak a betegek. A Semmelweis Egyetem klinikáin 3500-nál is több transzplantálttal tartják a kapcsolatot az egyetem munkatársai.

Újszíves páciens a Városmajori Szív- és Érgyógyászati KlinikánForrás: Szigetváry Zsolt - MTI

Az ún. utánkövetés élethosszig tart, és rendszeres havi orvos-beteg találkozókat foglal magában,

amely megnöveli a betegek egészségesen eltöltött éveinek számát, az élethosszt

és segít az esetlegesen kialakuló társbetegségek, vagy szövődmények gyors felismerésében. Az utánkövetés során az egyetem munkatársai elvégzik a szükséges képalkotó-, labor- vagy szervfunkciós vizsgálatokat, konzultálnak a beteggel és az eredmények megismerése után, szükség szerint állítják be a gyógyszeres kezelést.

Nemzetközi összehasonlításban is a legkiemelkedőbbek között

Tavaly 164 vese, 80 máj, 3 hasnyálmirigy és 57 felnőtt szívátültetés zajlott az egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati, valamint Transzplantációs és Sebészeti Klinikáin, míg az OOI bázisán működő Semmelweis Egyetem Mellkassebészeti Klinikán, az OOI-vel együttműködésben 1 gyermek és 22 felnőtt kaphatott új tüdőt.

A szívműtét az egyik legbonyolultabb sebészeti beavatkozásForrás: RIA Novosti/Igor Zarembo

Összehasonlításként 2017-ben 168 vese, 74 máj, 48 szív és 4 hasnyálmirigy átültetés volt a Semmelweis Egyetemen, míg az OOI-vel közös programban 2017-ben 21 tüdőátültetést végeztek.

Legnagyobb mértékben, több mint 15 százalékkal a szívtranszplantációk száma emelkedett,

nőtt az előző évhez képest a májtranszplantációk, az élődonoros vesetranszplantációk és a gyermeken végzett transzplantációk száma is.

Szívműtét közbenForrás: RIA Novosti/Igor Zarembo

Ezekkel a számokkal nemzetközi összehasonlításban is a legkiemelkedőbb transzplantációs centrumok között szerepel az egyetem.

Forrás: MTI/-

A 8 országot tömörítő Eurotransplant szívátültetést végző 38 centruma közül

a Semmelweis Egyetem a második lett a 2018-ban elvégzett szívtranszplantációk száma alapján.

Veseátültetést összesen 70 helyen végeznek a hálózat országaiban, az egyetem az ötödik helyen áll, míg a 38 májtranszplantációval foglalkozó centrum közül a negyedik legjobb eredményt érte el.

A Semmelweis Egyetem európai viszonylatban is a vezető intézetek közé tartozik a szívtranszplantációk területénFotó: Bielik István - Origo

A nem élődonoros veseátültetések esetében már évek óta vezeti a ranglistát a Semmelweis.

Magyarország öt és fél éve, a 8 tagállam közül utolsóként csatlakozott az ötven éve alapított nemzetközi szervkoordinációs szervezethez, és rövid időn belül az élvonalba került.

Itt történt az első vese-, máj-, és szívátültetés is

Az átültetést megelőző elő- , majd a műtétet követő utógondozás is jellemzően az egyetem klinikáin történik, a felnőtt tüdőtranszplantáció esetében a Pulmonológiai Klinikán, míg gyermekeknél az I. Számú Gyermekgyógyászati Klinikán.

Philips Brilliance típusú 256 szeletes CT-berendezéssel vizsgált szív háromdimenziós képét mutatja egy orvos a számítógép monitorán a fővárosi Városmajori Szív- és Érgyógyászati KlinikánForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A klinikákon gondozzák a vese- és májtranszplantációra váró, majd a műtéten átesett pácienseket is.

2018-ban 10 gyermek kapott új vesét és 6 gyerek esett át májtranszplantáción.

Több transzplantációs program is az idén 250 éves Semmelweis Egyetemen indult el az országban elsőként: itt történt például az első sikeres vesetranszplantáció (1973), májtranszplantáció (1995) és szívtranszplantáció (1992).

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika főbejárataForrás: MTI/Koszticsák Szilárd

A Semmelweis Egyetem és az Országos Onkológiai Intézet együttműködésében történt meg az első hazai tüdőtranszplantáció felnőtteknél (2015), majd 2018-ban elvégezték az első gyermek tüdőátültetést is.

(Forrás: Semmelweis Egyetem)